utorok 18. decembra 2007

Divoška z Mississippi

Z anglického originálu: Ain´t She Sweet? (2004)

Autor: Susan Elizabeth Phillips

Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Mária Klenková

Počet strán: 352

Rok vydania: 2006


Príbeh začína príchodom Sugar Beth Careyovej do Parrishu. Sugar sa po pätnástich rokoch vracia do svojho rodného mesta v Mississippi, v ktorom zlomila srdcia, zničila priateľstvá a mnohým pošpinila dobrú povesť. Obyvatelia mestečka sa k nej správajú nepriateľsky a snažia sa ju ponížiť na každom kroku. Sugar Beth má za sebou tvrdú školu života, troch manželov a jednu nevlastnú dcéru Delilah. Domov sa vracia nájsť obraz po slávnom maliarovi, ktorý jej zanechala teta Tallullah. Keďže obraz nemôže nikde nájsť a posledné korunky sa jej takmer minuli, je nútená nájsť si prácu. Ponúkne jej ju muž, ktorého kedysi ponížila - jej bývalý učiteľ Colin Byrne...



Sugar Beth sa vracia domov po niekoľkých dlhých rokoch... takto začína množstvo príbehov a väčšinou sa scenár opakuje - za mlada bývala hrdinka divoška, bola obľúbená, avšak potom odišla, vďaka čomu v mestečku zavládol pokoj, všetci dospeli... a čakali na jej návrat (myslené ironicky). Rovnako to bolo i v knihe od LaVyrle Spencer - Small Town Girl (u nás vyšlo pod názvom Zabudnutá láska) alebo od Sandry Brown - Sunny Chandler´s Return (u nás Návrat Sunny Chandlerovej).

Aj keď býva téma rovnaká, dej sa odlišuje. (Aspoňže to.) Niekedy je zaujímavejší, inokedy slabší. V tomto prípade bol skvelý. Autorka sa úžasne pohrala s hrdinami knihy a až na niekoľko "prinaivných" pasáží bola kniha super. Postupne ako plynie dej sa odhaľujú rôzne "hriechy minulé", ktoré napáchala samotná Sugar Beth i niektorí obyvatelia Parrisha. Sugar vám spočiatku nepripadá veľmi milá, pretože viete, že bola namyslená rebelka, ktorá ťažila pre seba tým, že všetkých naokolo využívala na dosiahnutie svojich cieľov... no každou novou kapitolou autorka odkrýva jej pravý charakter a vy s ňou začínate sympatizovať. Ako sa linie dej, zisťujete, prečo Sugar konala tak ako konala. Čo je neklamný znak, že každá akcia má svoju reakciu.

Čo vám poviem? Zhltla som ju na posedenie a tým zaradila medzi obľúbené oddychovky :-)

Na záver pridávam najlepšiu scénu:

"Máš niečo pod tým tričkom?"
"Jasné."
Spýtavo zdvihol obočie.
"Parfém."

Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre: