štvrtok 25. októbra 2007

Cela číslo 17

Názov knihy: Cela číslo 17 (2007)

Autor: Dominik Dán

Vydavateľstvo: Slovart

Počet strán: 264

Rok vydania: 2007


Dej sa odohráva na Slovensku v rokoch 1994 - 1998. Docent matematiky a fyziky Kamil Puskailer je odsúdený za vraždu svojej manželky na trinásť rokov. Posadia ho do cely číslo 17, kde sa zoznámi so svojimi spoluväzňami - "veliteľom cely" Gogom, Scinkom a Pukym. Spomienky na svoj doterajší život si zapisuje do denníku. Denník sa po štyroch rokoch dostane ku detektívovi Richardovi Krauzovi, ktorý znovuotvorí prípad ohľadom opätovného prešetrenia vraždy Kamilovej manželky-herečky Júlie Puskailerovej. Začne pátranie na vlastnú päsť. A na päsť svojho kolegu Chosého...



Na obálke knihy sa uvádza: "Ďalší brilantný triler z dielne populárneho D.D. ..." a ja musím súhlasiť. Román vskutku-skutkúcom brilantný je! Po obsahovej stránke je priam dokonalý. Nechýba mu vážnosť, nechýba mu skvelá zápletka, napätie, dynamika... a čo sa mi páči najviac, nechýba mu humor (poznám len málo autorov, ktorých humor mi "reže", napr. J. Austenová, M. E. Matkin, A. Sapkowski, D. Mitana, J. Lindseyová, R. Sloboda). 

V Cele číslo 17 je humor priam neoceniteľný. A častokrát neuveriteľne trefný. Dovolím si pár ukážok: 

"`...ja som myslel, že existuje Interpol a že našich policajtov budú informovať, niečo ako medzinárodné gangy a že ich naši policajti nájdu a rozbijú...´ `...prosím vás... naši policajti! Tí si rozbijú akurát tak koleno na schodoch, keď sa ponáhľajú do bufetu...´"

"Policajt na dôchodku. Bývalý detektív vrážd. Nemeckí vylihujú na Kanárskych ostrovoch. Náš stojí opretý o stenu v hypermarkete."

Rozhodne má u mňa kniha plný počet a D.D. o čitateľa viac ;-)

Moje hodnotenie: ★★

1 komentár:

tenco povedal(a)...

mozem iba suhlasit :) a trochu ta pokarhat, ze si tento skvost (teda tohto spisovatela) chytila do ruky az teraz potakmer roku prehovarania z mojej strany, ze sa naozaj skvelo cita... je to majster... uz nech je koniec novembra!!! tesime sa na Cerveneho kapitana --- i ked to zavana "brownovkou"