streda 6. februára 2019

Druhá žena

Originál: The Other Woman (2018)

Autor: Daniel Silva
 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Alena Redlingerová

 
Počet strán: 336

Rok vydania: 2018



Záhadná Francúzka v odľahlom mestečku v andalúzskych vrchoch začína písať nebezpečné pamäti – príbeh muža, ktorého kedysi milovala v Bejrúte, a dieťaťa. Táto žena pozná najväčšie tajomstvo Kremľa. Pred mnohými rokmi sa KGB podarilo prepašovať na Západ svojho človeka a ten teraz stojí na prahu absolútnej moci. Veľké sprisahanie môže odhaliť iba jeden muž: Gabriel Allon, špičkový agent a reštaurátor, súčasný šéf izraelskej spravodajskej služby. Gabriel už predtým bojoval s temnými silami nového Ruska a zaplatil za to privysokú cenu. Teraz sa s Rusmi stretáva znova a v hre nie je nič menšie ako osud povojnového svetového poriadku…


,Nezabudnite na Šamronovo jedenáste prikázanie,´povedal. ,Nedajte sa chytiť.´

Osud agenta je podobný osudu športovca. Obetuje akcii všetko: svoj život, rodinu, zdravie. Jeden deň je na výslní - hrdina - a druhý padá a všetci ho nenávidia. Stačí jedna malá chyba a celé doterajšie úsilie nič neznamená. 

Gabriel Allon, výnimočný agent a bojovník za spravodlivosť, sa dostáva vďaka takejto chybe do problémov, ktoré ho môžu stáť doterajšiu úspešnú kariéru. Opäť sa stáva súčasťou hry o život. Hry, ktorá však nemá rovnaké pravidlá pre všetkých a niektorí nehrajú s čistými kartami. Objavujú sa podvodníci, zradcovia. V bežnom živote zradca nemusí narobiť veľké škody, ale v boji svetových mocností to môže znamenať ohrozenie bezpečnosti, či koniec jednej z nich. 

Nájsť zradcu je neľahká úloha, pretože zradca je prefíkaný a uvedomuje si, že odhalenie jeho zrady rovná sa istú smrť. Akcia, ktorej podstatou je ho odhaliť, musí byť premyslená, stačí pár neuvážených činov a nikdy sa to nepodarí.

Puk si medzi sebou prihrávajú Izrael aka Gabiel Allon a Anglicko aka Graham Seymour. Snažia sa ho trafiť do siete bránky Ruska. Gabriel, už v zápase s Ruskom, utŕžil neľútostné rany. Minulosť sa ozýva...

,Málokto obetoval toľko ako ja,´ zakontrovala.

ONA – tajomná Francúzka, ukrytá v odľahlom Španielsku. Pozná nebezpečné tajomstvá, ktoré by mohli mnohé zmeniť. Nie je len obeťou, ale aj príčinou. Tuší, že raz sa musí pravda ukázať a niekoho život sa pravdepodobne skončí. Uvedomuje si, že je časovanou bombou a kto ju odistí, bude víťaz.

Rusi. Pokiaľ išlo o nás, Moskva bola stredom vesmíru. Chystali sa zmeniť svet a my sme považovali za svoju povinnosť pomôcť im.

Je tomu tak aj dnes? Budú Rusi tí, ktorí sú na vrchole a ostatní za nimi zaostávajú? Alebo konečne sa im tí druhí postavia a zvládnu ich predbehnúť? Na to však treba prefíkanosť, odvahu a zabudnúť na politické dohody. Gabriel Allon má neľahkú úlohu. Poraziť nielen nepriateľa, ale aj priateľa, lebo taká je tvár moci. Pomôcť mu môže pravidlo: Stačí chytiť špióna, aby si chytil špióna.

Majster špionážneho románu Daniel Silva ma v knihe Druhá žena neprekvapil, ale ani ako čitateľa neurazil. Napriek tomu, že som záver predpokladala už v polovici čítania, nenudila som sa. Potešilo ma, že kniha nebola o naháňaní atentátnikov, litroch preliatej krvi, ale konečne sa Gabriel Allon mohol prejaviť aj ako „detektív“ a pátrať v minulosti.

Plodná séria s tým istým kľúčovým hrdinom je vždy pre autora rizikom. Verní čitatelia mu môžu veľa vytknúť, predsa len každou knihou hrdina aj čitateľ starne. Pre mňa kniha však bola oddychovkou, ktorá potešila.  

Moje hodnotenie: ★★★★    

Prečítajte si tiež recenzie ku knihám, v ktorých vystupuje Gabriel Allon: 
Dom špiónov
Anglický špión

Žiadne komentáre: