utorok 29. januára 2019

Cisárova perla

Originál: The Emperor´s Pearl (1969)

Autor: Robert van Gulik
 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Oľga Rupeldtová

 
Počet strán: 176

Rok vydania: 2018



Malebnú atmosféru kultových pretekov dračích člnov poznačí tragédia pri napínavom finále. Napriek presvedčeniu vidiečanov, že mladého muža si zobrala Bohyňa rieky, sudca Ti sa po nečakanom objave s plnou vervou púšťa do vyšetrovania. Keď násilná smrť postihne aj krásnu mladú ženu a dvoch ďalších ľudí z blízkeho okolia prvej obete, postupne dopĺňa ďalšie dieliky napínavej skladačky. Je mimoriadne náročná, lebo okrem lásky, šialenstva a chamtivosti musí počítať aj s mystickou silou bohyne z chrámu uprostred tajomného Mandragorového hája.


Preteky dračích člnov vťahujú čitateľa do deja ďalšieho z príbehov o obľúbenom sudcovi Ti. V tomto románe sa konečne zoznamujeme aj s jeho tromi ženami. (Je zaujímavé, že ženám nevadí, alebo azda možno povedať, že tolerujú fakt, že ich manžel, ktorého "nadovšetko" milujú, svoju lásku delí medzi ne všetky. Že sú s tým zmierené, že to uznávajú, že s tým nemajú problém... navyše sa tu nestretáme ani s typickou ženskou žiarlivosťou a bojom o priazeň svojho drahého. No otázka znie: Prečo to nikdy nie je naopak? Prečo žena nemá troch manželov? Je to výchovou? Alebo žena dokáže milovať viac ako muž? Či je to preto, že ona musí svoju lásku deliť medzi muža a ich deti? Uf, tuším sa nad tým začínam moc zamýšľať a rozpisovať ako hlavná hrdinka seriálu Sex v meste Carrie Bradshawová, ktorá na túto či podobnú tému zvykla napísať stĺpček do novín 😝) Práve sa hrajú nejakú spoločenskú hru - všetko v príjemnom priateľskom/rodinnom duchu. Pomaly sa tiež tešia na sledovanie pretekov.

Autor vykreslil atmosféru dračích pretekov veľmi pútavo... až natoľko, že pri začítaní sa do knihy, som sa od nej nevedela odtrhnúť, až kým som nebola na jej konci.

Preteky poznačí nečakaná tragédia. Jeden z potencionálnych víťazov nečakane zomiera. Vyzerá to na zlyhanie srdca, avšak sudca Ti zistí, že mŕtvy muž požil jed, čo znamená, že ho niekto zavraždil. Riešenie prípadu mu sťažuje tzv. Bohyňa rieky, ktorá údajne žije v dome uprostred Mandragorového hája a muža si vybrala za svojho obetného baránka. Všetci sa tejto záhadnej bytosti boja, pretože za obetu jej padajú iba muži. Našťastie sudca Ti neverí na rozprávky, legendy ani povery. Nemá strach zájsť sa do Mandragorového hája pozrieť. Pretože práve tam ho zavedie stopa...

Pri vyšetrovaní nezvyčajnej vraždy však padne za obeť ešte niekoľko ľudí a počet mŕtvych narastá. Začína sa to komplikovať. Sudca Ti sa však nenechá odradiť a všetko nakoniec vyrieši. 

Cisárova perla prináša správnu dávku napätia. Nechýba v nej dokonale zosnovaný plán vraždy, ktorý navyše -tak správne- okorenila práve záhadná mystická bytosť. Veľmi dobre sa to číta. Kto má rád klasické detektívky, van Gulika by nemal obísť. 

Moje hodnotenie: ★★★


Prečítajte si tiež recenzie k iným prípadom, ktoré riešil slávny čínsky sudca Ti:

Žiadne komentáre: