streda 15. augusta 2018

Lakový paraván

Originál: The Lacquer Screen (1969)

Autor: Robert van Gulik
 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Jarmila Samcová

 
Počet strán: 176

Rok vydania: 2018



Hlavný hrdina románov Roberta van Gulika sudca Ti – skutočná historická osobnosť – sa preslávil ako štátnik a vyšetrovateľ zločinov. I keď mnohé z jeho príbehov sú vymyslené, autor čerpal motívy z originálnych staročínskych zdrojov. Sudca Ti je hlboko vnímavý a spravodlivý človek, ktorého najväčšou prednosťou je pochopenie pre slabosti blížnych. A práve toto pochopenie a znalosť ľudskej psychiky spolu s prenikavým intelektom mu zvyčajne pomôžu odhaliť páchateľa. Nie je to inak ani na vytúženej dovolenke, kde ho namiesto oddychu čakajú tri zložité prípady…


Sudca Ti mal pôvodne oddychovať. Vybral si dovolenku. Netušil však, že sa mu do cesty "pripletie" mŕtvola (a nie jedna!) a bude musieť riešiť ďalší trochu zvláštne zamotaný prípad. Namiesto dovolenky vyrieši tri navzájom súvisiace prípady, pričom tým najťažším je vražda manželky okresného sudcu Tenga.

Ti by si rád oddýchol. Ale dá sa to? No nedá. Či sa mu to páči alebo nie (predpokladám, že jemu určite hej) prichádza na miesto, kde sa mu zrelaxovať nepodarí. Spolu so svojim pomocníkom Čchiao Tajom zhodou okolností, alebo nazvime to šťastno-nešťastnou náhodou, objavia telo mŕtvej ženy. Žena je ovešaná drahými šperkami a Tiovi je hneď jasné, že ten, čo ju zabil, to nespravil pre to, aby ju okradol. Ostáva mu zistiť, kto je tá žena a kto a prečo ju zabil. 

Príbeh je zaujímavo prepletený aj s inými prípadmi a udalosti, ktoré čitateľ vníma až postupne zapadajú pekne jedna do druhej. V tom je asi aj najväčšie majstrovstvo Roberta van Gulika. Pekne rozvinúť príbeh, poriadne ho zamotať a nakoniec logicky a krásne rozmotať. 

Napriek tomu, že sa príbeh odohráva v Číne, že sudca Ti opäť vyrieši nejednu vraždu a príde na to, čo, kto, kedy a prečo - čo je veľmi pútavé, tak oproti predchádzajúcemu príbehu Červený pavilón, ma tento za srdce veľmi nechytil. 

Avšak zaujal ma "príbeh" lakového paravánu, ktorý je zdobený mozaikou vyjadrujúcou štyri ročné obdobia. Na každom je znázornený výrečný obraz... a tieto výjavy na paraváne sú úžasne prepojené so samotným príbehom. 

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: