pondelok 21. decembra 2015

Vinná


 Názov knihy: Vinná (2015) 

Autor: Eva Biela Brndiarová

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 328

Rok vydania: 2015



Kniha je majstrovskou sondou do nepochopených ženských duší. Na prvý pohľad toho nemajú veľa spoločného: sebavedomý, úspešný sudca Roman Grom, ktorému sa po manželkinom potrate začína rúcať stabilita v súkromnom živote, a odsúdená žena Milena Dubnická, ktorá až za múrmi väzenia pochopí príčinu svojho zlyhania. A predsa, postupne, ako sa pred našimi očami odvíjajú ich životné osudy, nachádzame oveľa viac toho, čo ich spája, než toho, čo ich rozdeľuje. Vonkajším spojivom medzi sudcom a odsúdenou – vinnou? - ženou sa stáva kniha zachytávajúca príbehy odsúdených žien, ich citové zlomy, skraty, pohnútky vedúce k prekročeniu hranice medzi dobrom a zlom – k zločinu v mene lásky.


Musela padnúť na dno, musela prežiť ďalšie väzenie, aby pochopila - prečo. Prečo ani raz nežila svoj život, prečo žila životy iných, prečo musela zabiť.

Toto je nesmierne dobre napísaná kniha. Je akousi psychologickou sondou do duší žien, ktoré zabili... nie pre to, že chceli, ale pre to, že museli - nemali, nevideli, nenašli iné východisko z cesty/situácie, v ktorej sa ocitli. 

Titul Vinná rozpráva príbeh niekoľkých žien vo väzení, a paralelne s ním príbeh muža, sudcu. Roman Grom je úspešný, má všetko, čo si len kedy mohol priať. Prácu, ktorá ho napĺňa, mladú manželku, chápavú a lojálnu asistentku, peniaze. Trápia ho iba dve veci. Tou prvou je prerušený kontakt s dcérou Monikou (z prvého manželstva). Tou druhou zasa neúspešnosť splodenia potomka so svojou krásnou mladou žienkou. A práve po druhom potrate jeho súčasnej partnerky Daniely sa mu do rúk dostáva kniha, ktorá v sebe zachytáva príbehy žien z väzenia. Nejde však o obyčajné príbehy, ide o príbehy žien, ktoré sa do väzenia dostali pre to, že spáchali neodpustiteľný zločin, a to v mene lásky...

Autorka bravúrne vykreslila postavy, ich životy. Ich konanie, ich charaktery opísala autenticky... Šla do hĺbky, až na samotné dno, aby nám priblížila ich úmysly a príčiny ich konaní. 

Táto kniha sa dotýka duší, dotýka sa sŕdc. Nejde o ľahké čítanie, Vinná nepatrí medzi oddychovú literatúru. Nečakajte, že ju zhltnete za dva večery. Dej, príbeh sa vám postupne dostáva do hlavy a núti vás premýšľať. Nad skutkami žien, nad životom... kladie otázky typu: čo by ste urobili vy na jej mieste? Kam až by ste boli schopná zájsť? 

...láska nemá pravidlá, nikomu nepatrí a nie je na predaj - nemôžeš si ju vynútiť. Nemá farbu, chuť, nemôžeš sa jej dotknúť, nemôžeš ju zabiť, nemôže byť trestom. Je tebou, si v nej - jednoducho je.

Autorka si na paškál vzala veľmi ťažké témy, ešte nikdy som sa v žiadnej knihe nestretla s niečim podobným. Eva nám ukázala iný uhol pohľadu na "vinu". Ukázala nám, čo sa deje v duši, mysli krkavčej matky; čo sa deje v mysli matky, ktorej malé dievčatko je v kóme; čo sa deje v mysli muža, ktorého oklamali... 

Jednotlivé situácie podala s citom, hĺbkou, myšlienkou. Páči sa mi jej štýl. Veľmi silné, veľmi smutné, veľmi emotívne (až zimomriavky vyvolávajúce)... a tak strašidelne pravdivé. 

Kniha je jedným slovom: skvelá!

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: