nedeľa 20. decembra 2015

Až úplně dolů

Z anglického originálu: All Fall Down (2014)

Autor:
Jennifer Weiner
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Tereza Horáková

 
Počet strán: 416

Rok vydania: 2015



Allison Weissová si myslí, že vedie dokonalý život. No keď jej manžel odrazu začne spávať v hosťovskej izbe, päťročná dcérka neustále vyvádzať, otec dostane Alzheimera, kedysi chladná matka sa zrúti a v práci na ňu začnú klásť vysoké nároky, na Allison toho začne byť trochu priveľa. Všetko sa ale snaží zvládnuť. A preto nosí v kabelke lieky. Upokojuje sama seba, že nie je nič zlé na tom, keď si vezme pár piluliek, aby prežila náročný deň.
Román Až úplně dolů je príbehom ženy, ktorá si v túžbe byť dokonalou vybudovala silnú závislosť na liekoch. Autorka predstavuje jej zápas s hlbokým porozumením, ale zároveň i s humorným nadhľadom, takže čitateľ hrdinku neodsudzuje ani neľutuje. Drží jej palce, aby to zvládla.



Jennifer si na námety svojich kníh vyberá vždy zaujímavé témy a niečím odlišné od ostatných. Kým v knihe Dobrý v posteli riešila svoje problémy a komplexy oblina, v tejto knihe je hrdinka závislá od liekov. Možno tak povedať, že Jenine hrdinky nie sú dokonalými ženami. Majú problémy (ako každý z nás), len sa s nimi vyrovnávajú ako vedia - po svojom.

Hlavná hrdinka románu má všetko, po čom kedy túžila. Skvelú prácu, milujúceho manžela, krásne dieťa. No v poslednom čase je toho na ňu akosi priveľa a po presilení v posilňovni dostane lieky, ktoré jej majú pomôcť vystrábiť sa. Ide o návykové lieky. Avšak tieto biele pilulky dodávajú Allison aj nezvyčajnú silu - cíti sa po nich vitálnejšia, svet vidí farebnejšie, a tak ich začne brať aj keď je už dávno v poriadku. Veď predsa, keď jej robia svet lepším, krajším, prijateľnejším, prečo by ich mala prestať hltať?

Narkotika působila jako teplá deka, ochranná vrstva mezi mnou a světem.

Jedného dňa Allison v ordinácii narazí na článok o závislosti. Uvažuje, či sa týka aj jej. No neustále si opakuje, že s liekmi dokáže kedykoľvek skončiť. Je predsa silná žena a určite nie závislá. Ale skončí s nimi až zajtra, pretože dnes ich ešte potrebuje...To je práve jej problém, neustály odklad. Ani nevie ako a je v tom namočená až po uši. Už jej nestačí jedna tabletka denne, už ich berie dvadsať... a jediné, čo každý deň rieši je, či má dosť zásob na ďalší deň. 

Závislosť ju privedie až do liečebne. Odvykačka má trvať 28 dní. Pre Al je to nemysliteľné... veď čo bude s jej dcérkou, jej matkou, jej otcom, jej prácou? Všetci ju potrebujú. Bez nej to nezvládnu... Navyše, ona do liečebne nepatrí, nie je alkoholička, feťáčka, nepichá si heroín... len si dá pár piluliek, no je tam toho. Tu musím podotknúť, že autorka bravúrne opísala pocity závislej ženy. Ženy, ktorá svoju vlastnú závislosť nevidí, a obviňuje všetkých naokolo okrem seba. 

Našťastie ju z liečebne nepustia domov a s abstinenčnými príznakmi Allison zisťuje, že sa v poslednej dobe všetko točilo iba okolo liekov - kde vziať na ne peniaze, ako ich zohnať, kde si ich schovať, kedy si ich vziať.

Zvládne nakoniec Allison svoj boj so závislosťou? To už neprezradím; nech si o Allison vytvorí názor každý sám...

Kniha je výborne napísaná. Rozoberá tému závislosti, ktorá prichádza častokrát veľmi nenápadne. A spadnúť do nej môže ktokoľvek z nás. Stačí správne načasovanie. Napríklad aj také, aké sme mali možnosť vidieť u Allison.

Jediné, čo ma trochu zarazilo je, že nám autorka nedovolila nahliadnuť do Davidovho vnútra. Nepoznali sme jeho myšlienky, pocity... a pritom tvoril základnú súčasť Allisoninho života. Bol jej manžel. A kým nám autorka ukazovala vzťah Allison k dcérke Eloise, či k matke, na Davea akosi pozabudla. Čo je škoda. Inak nemám pripomienky, bolo to podnetné čítanie.

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: