štvrtok 19. marca 2015

Nebezpečne blízko


Názov knihy: Nebezpečne blízko (2014) 

Autor: Erika Hornáková 

Vydavateľstvo: Marenčin PT

Počet strán: 256

Rok vydania: 2014



Príbeh o láske, zrade, o ľudských predsudkoch a rodinných väzbách – koreňoch, ktoré sa nedajú len tak pretrhnúť. Keď do príbehu vstúpia rusky hovoriaci mafiáni, dvaja muži zoberú spravodlivosť do vlastných rúk a za každú cenu chránia svoju rodinu.
 

Kniha sa tvári ako ženský román, obálka je veľmi zmyselná a názov znie tajomne, priam eroticky, no ide skôr o román s thrillerovskými prvkami.

Hlavnou hrdinkou je Valéria Rosová, polocigánka. Kvôli jej otcovi, čistému Rómovi, sa rozkmotrila jej matka Ľudmila s vlastným otcom Vincentom Vargom. Vincent je mafián a jeho príbeh, rovnako, ako i ostatných spomínaných hrdinov, autorka podrobne približuje. Nie sú to však iba tieto postavy. Do deja vstupujú i mnohé ďalšie. Valériin manžel Mário, ich dieťa Sali a Valériina svokra, ktorej sa nepáči, že jej synáčik si začal s polovičnou Cigánkou. Nechýba ani rodina Valériinej sestry... a takto by som mohla pokračovať, až... V tej mäteži postáv by sa mohol niekto stratiť :-) 

Príbeh prináša spletité a komplikované medziľudské vzťahy. Poukazuje nielen na rómsku tematiku, ale aj na zložité rodinné väzby. No miestami som mala pocit, že autorka sa sústreďuje práve na tieto väzby, než na samotný dej. Osobne by som dej privítala bohatší/košatejší.

Autorka do príbehu zakomponovala -celkom presvedčivo- ruskú mafiu. U našich slovenských autorov som sa ešte s touto témou nestretla. Príjemné osvieženie. 

Kto má teda rád knihy trochu "akčnejšieho" žánru, mohol by si prísť na svoje.


Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: