utorok 10. marca 2015

Láska v plameňoch

Z anglického originálu: Firestorm (2013)

Autor:
Tamara McKinley


Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Preklad: Nina Mikušová

Počet strán: 280

Rok vydania: 2015


Rodina Becky Jacksonovej celé desaťročia vedie nemocnicu v osade Morgan´s Reach uprostred buša. Keď sa Beckin manžel nevráti z vojny, mladá žena sa spolu so synom Dannym presťahuje do svojho rodiska a pokúsi sa začať odznova. V tomto drsno-krásnom kraji však už tri roky nepršalo. Nad krajinou visí hrozba ničivého požiaru. Jediná iskra môže za pár minút spáliť všetko, čo si ľudia tvrdo vydobyli, a odhaliť tajomstvá, ktoré mali navždy zostať skryté...



Príbehy odohrávajúce sa v Austrálii, tie proste milujem. A ktokoľvek z tohto prostredia prinesie knihu, má u mňa (evidentne) istú jednu hviezdičku :-)

Dej knihy Láska v plameňoch sa odohráva práve v krajine u Protinožcov, ba čo viac, v štyridsiatych rokoch. Už samotný názov (najmä v originály) hovorí o tom, že slnkom vyprahnutú krajinu budú sužovať horúčavy a z toho sa ľahko rodiace požiare.

Hlboké dunenie hromu sa rozliehalo nad pláňami vnútrozemia, obloha sa zatiahla búrkovými mračnami, nad vrchmi šľahali vidlicovité blesky a zrkadlili sa v nízkej hladine riek a jazierok. Panovala nesmierna horúčava, vzduch sa chvel elektrickými výbojmi mohutnej búrky, ktorá sa tvorila v juhozápadnej časti Morgan´s Reachu. Zúfalí farmári postávali na vyprahnutej pôde, hľadeli nahor na tie hrozivé mračná a modlili sa, aby tentoraz búrka prepukla a po troch dlhých rokoch čakania konečne prišiel dážď.

Tento citát je jedným z mnohých, ktoré prináša autorka svojim čitateľom, aby nám priblížila atmosféru a plne zaujala našu pozornosť - aspoň moju určite. Vtiahnutie do deja bolo ľahké a rýchle. A ako sa dalo čakať, v citáte opísaná búrka, no ani tie nasledujúce, žiaden dážď nepriniesli. Na ten si obyvatelia mestečka museli ešte nejaký čas počkať. Jediné, čo im búrka priviala bol prach a hrozivé blesky zakladajúce požiare. 

A ako to už k drsnému prostrediu tejto krajiny patrí, neobišlo sa to bez strát - dobytka, ale i niektorých miestnych obyvateľov. (Pripomenulo mi to trochu knihu Vtáky v tŕní, v ktorej taktiež umrelo mnoho postáv, hoci nie len kvôli požiarom.)

Tamara prináša krásne opisy austrálskej prírody, sú také autentické, že máte pocit, akoby ste sa po tých miestach prechádzali. Ľudí v mestečku postupne spoznávate a beriete ich ako svojich známych. Žijete s nimi, tešíte sa s nimi, plačete s nimi, prežívate ich radosti i starosti (verte, tých majú požehnane). 

Nech už sú ľudia medzi sebou v akomkoľvek vzťahu - priateľskom, či nepriateľskom, keď sa ozve Matka Príroda, všetci sa zomknú v jedno a snažia sa pomôcť jeden druhému.

Veľmi pekne napísané, veľmi pekne opísané.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: