streda 19. februára 2014

Slečna s výsledkami

Názov knihy: Slečna s výsledkami (2013)

Autor: Pia Dušak

Vydavateľstvo: Evitapress


Edícia: Evitovky

Počet strán: 280

Rok vydania: 2013



Bary, žúry, chalani a k tomu kamošky, tie najlepšie z najlepších. Tak vyzerá život Tatiany Dárciovej, zvanej Debbie. Je to vysoko odolná dievčina, srdcom východniarka, pečeňou východniarka. Po dosiahnutí dospelosti s úľavou opustí rodné hniezdo a vydá sa do „centra neresti“, do hlavného mesta, pod zámienkou štúdia na vysokej škole. Škola je však to posledné, čím sa zapodieva...



Úprimne vám poviem, že pri čítaní tejto "bláznivej" knižky som sa nejedenkrát schuti zasmiala. Nahlas. Teší ma, že niektoré hlášky (použité v knihe) ostávajú nesmrteľné. Veľmi mi pripomenuli moje pubertálne obdobie (tuším to bolo vo veku 14 - 19) kedy sme s kamoškami robili tiež podobne bláznivé kúsky - mali sme prezývky, viedli sme plnohodnotné debaty (cháp o ničom), písali vtipné básničky a jediné témy, ktoré nás vtedy zaujímali, boli škola a chalani. 

Príbeh Tatiany alias Debbie Darcy a jej dvoch uletených kamošiek s podobne zaujímavými prezývkami - Boa Vista a Prinčipesa Mašľa je situovaný do súčasného života vysokoškoláčok. Tečie v ňom veľa vodky a je plný sexu. Zarážajúce môže byť, že 24-ročné slečny sa správajú ani 16-ročné. Nuž ale prečo nie?

Autorka píše sviežim moderným štýlom. Používa súčasný jazyk, aj keď niektoré vulgarizmy si mohla odpustiť - kniha by tým určite nič nestratila. Tiež mohla vynechať niektoré z "plnohodnotných debát" dievčat, pretože - ak správne predpokladám -, autorka si sama uvedomovala, že tie reči, čo dievčatá medzi sebou vedú sú často prázdne... (na druhej strane, keby ich do knihy nezaradila, bola by asi veľmi veľmi útla).

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: