štvrtok 10. decembra 2020

A zaznel šofar

Originál: And the Shofar Blew (2003)

Autor: Francine Rivers

 
Vydavateľstvo: Kumran.sk

Preklad: Zuzana Vengliková
 

Počet strán: 480

Rok vydania: 2020

 

On vyzeral ako dokonalý pastor pre Centervillský kresťanský zbor. Ona bola jeho dokonalou manželkou. Keď Paul Hudson prijal miesto pastora cirkevného zboru, ktorý sa ocitol v kríze, netušil, do čoho ide. Netrvalo však dlho a Centervillský kresťanský zbor sa odrazil od dna. Počet členov začal veľmi rýchlo stúpať, všetko išlo ako po masle. Len keby to tak videla aj jeho manželka. Paul sa však rozhodol, že sa jej tichým nesúhlasom nenechá vyviesť z miery. Eunice cítila, že niečo nie je v poriadku a že je to tak už dlhý čas...
 

Francine Riversová patrí, u mňa osobne, k spisovateľom, ktorí sú ako na hojdačke. Jej knihy sa mi buď páčia alebo nepáčia. Napríklad, kým knihu Dielo majstra (tiež vydané vydavateľstvom kumran.sk) som čítala priam jedným dychom, s knihou A zaznel šofar som sa dosť trápila. Nemôžem povedať, že by sa to vôbec nedalo čítať, pretože Francinin štýl písania je krásny a ľahký, avšak téma, ktorú si pre knihu zvolila ma veľmi nezaujala 😔 

Autorka sa venuje popisu života jedného amerického kresťanského zboru. Potrebuje oživiť. Potrebuje zobudiť. Potrebuje tzv. novú krv. Tou "novou krvou" má byť mladý nádejný pastor Paul Hudson. Spolu s manželkou Eunice a malým synčekom sa presťahujú do Centervillu, pretože práve tam ich povolal Pán. Ambiciózny Paul (ktorého veľmi ovplyvnil jeho vlastný otec, tiež pastor, navyše široko-ďaleko uznávaný) sa snaží dokázať sebe (ale hlavne jemu), že z malého zanikajúceho zboru dokáže vybudovať niečo veľkolepé a minimálne také uznávané (ak nie viac) ako vybudoval jeho otec. 

Snažila som sa ťa naučiť kráčať správnou cestou. Bez kompromisov. A usilovať sa o svätosť. Snažila som sa ti povedať, že kresťanský život nie je šprint, ale namáhavý maratón. A kedysi si tomu aj veril. 

Paul, sprvu slušný a skromný kresťan, nesmierne oddaný Bohu, sa po tom, ako sa mu zbor začne rozrastať, mení na vypočítavého, namysleného a mamonárskeho muža. Samotná Eunice, ktorej rady kedysi zvykol počúvať, ho nespoznáva. Kde je ten muž, do ktorého sa zamilovala? A kto je ten muž, ktorý ju pomaly, ale isto zo všetkého vytláča, ktorý sa jej odcudzuje, a ktorý ignoruje vlastného syna?

Paul si ide za svojím cieľom, za svojím snom. Alebo je to sen jeho otca? On sám už rozdiel nevidí. A to, čo kedysi vehementne odsudzoval, a čo sám svojmu otcovi vyčítal, teraz koná tiež. Je slepý voči radám -postupne- bývalých priateľov, je hluchý voči výčitkám rodiny i známych... On predsa najlepšie vie, čo chce, aj ako to dosiahnuť. Vari mu všetci závidia jeho úspech? Prečo mu ho nedoprajú? Miesto toho mu hádžu polená pod nohy. Vari nechápu, že to všetko robí pre slávu božiu?      

Vari existuje preňho lepšie miesto aj na kolenách pred Bohom? Nebol aj Ježiš verejne ponížený? A pritom bol nevinný, čistý a svätý. Ak sa Pán dokázal takto ponížiť pred celým ľudstvom, nemohol by sa jeden človek ponížiť pred všemohúcim Bohom?

Jeho manželka Eunice sleduje ako sa jej manžel odcudzuje. Vidí, že ho už nezaujíma nikoho názor, len ten jeho. Je z toho nešťastná, neustále sa zaňho modlí a dúfa, že sa spamätá a opäť zmení na Paula, do ktorého sa zamilovala. Úprimne poviem, Eunice bola nesmierne trpezlivá žena. Možno tým, že bola hlboko veriaca, dokázala v sebe nájsť silu, a verne stála po boku svojho manžela. Temer po celý čas. Mnohé ženy by to vzdali už oveľa skôr. Jej nezlomná vôľa bola obdivuhodná. Som však rada, že nakoniec zvíťazil jej zdravý rozum. 

Kniha opisuje rozkvet a pád jedného kresťanského zboru. Pravdaže v Amerike. (Kde už človek nevie, či ide skutočne o cirkev alebo o sektu.) A hoci téma nemusí byť pre každého príťažlivá, kniha je istým spôsobom zaujímavá. Autorka veľmi skvele zvládla charaktery postáv - ich vývoj, ich premenu. Nevynechala opisy ich vnútorných bojov... a to nielen u hlavných postáv, ale i tých vedľajších. Každý z nás je iný, každý v sebe s niečím bojuje. Pretože nikto nie je bez chyby. Ak máte okolo seba tých správnych ľudí, a ak ich počúvate, dokážete sa zo svojich chýb poučiť, dokonca ich i napraviť. Človek je tvor omylný. Je len na ňom, či si svoje chyby prizná, či ich oľutuje a pokúsi sa ich napraviť. A že to ide, dokazuje aj tento román. Román plný nádeje, sily, viery, lásky a odpustenia.


Moje hodnotenie: ★★

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com  

Žiadne komentáre: