streda 5. júna 2019

Láska po francouzsku

Originál: The French for Love (2013)

Autor: Fiona Valpy
 
Vydavateľstvo: Baronet

Český preklad: Zuzana Selementová

 
Počet strán: 224

Rok vydania: 2016



Keď Gina Peplowová príde o prácu, priateľa i pár členov z rodiny, rozhodne sa pre nový začiatok. Vymení chladné sivé Anglicko za slnečný francúzsky juh, plný farieb a skvelého vína. Začne žiť v starom dome na dedine, ktorý zdedila po svojej milovanej tete. Objaví v ňom staré tajomstvo jednej veľkej lásky, ktorý by mohlo rozbiť celý jej svet. Takisto sa na ňu lepia pohromy - od zapadnutého auta, cez spadnutú strechu aj s komínom až k tomu najhoršiemu faux-pas. Dajú sa prekonať rozdiely medzi britskou a francúzskou náturou a spôsobom života? 


Veľmi sa mi páčilo prostredie, do ktorého autorka zasadila príbeh. Malá francúzska dedinka, kde široko-ďaleko nie je nič len vinice, krásna príroda - ticho a pokoj. Presne to potrebovala hrdinka tohto príbehu. V posledných mesiacoch sa toho na ňu nakopilo veľa. Priateľ sa s ňou rozišiel (a to si s ním plánovala spoločnú budúcnosť). Zlákala ho vidina ženy v lepšej finančnej situácii 😑 Firmu, v ktorej pracovala odkúpil nový majiteľ a to si vyžiadalo redukciu miest, preto dostala Gina výpoveď. A k tomu všetkému jej zomrel otec a neskôr jej milovaná teta, ktorú chodievala každý rok navštevovať na francúzsky vidiek. (Gina žila v Anglicku.)

Teta Liz všetko svoje dedičstvo darovala Gine. Milovala ju ani svoju dcéru, takže sa v podstate nikto ani nečudoval, že všetko zanechala jej. Liz nemala nikoho, vo Francúzsku žila sama.

Gina využíva príležitosť odísť. Chce si usporiadať myšlienky a v podstate nájsť nový zmysel svojho života. Južanské slnečné prostredie je na to ako stvorené. Okrem toho má plán - ako veľká milovníčka vína (čo zdedila po svojom drahom otcovi) si chce spraviť kurz Master of Wine. A teraz, keď má kopu času, môže sa venovať štúdiu.

Dedinka, do ktorej prichádza je čarovná. Suseda Mireille je priateľská a nápomocná. Po tom ako si po strašnej búrke vyžiada Ginina strecha opravu, suseda jej dohodí svojich šikovných synov. Sú štyria - všetci priateľskí a milí. Jedného z nich Gina dokonca považuje za veľmi atraktívneho... 😉

Príbeh Giny a Cédrica by sme mohli nazvať klasickou romancou. Zápletka nie je komplikovaná, čitateľ od samého začiatku tuší, že títo dvaja skončia spolu. Kniha však obsahuje aj ďalšiu zložku - tou je pohľad do vinárskeho sveta. Milovníci vína si určite pri čítaní vychutnajú pasáže venované práve vínu - jeho zretiu, jeho spracovaniu, jeho hodnoteniu, možno i pitiu 😄  

Ja nepatrím k fanúšikom vína (ešte tak vínovice 😇), možno aj pre to ma spomínané pasáže týkajúce sa jeho spracovania, výroby atď. nezaujali. 

Kniha je takou čitateľskou jednohubkou. Keďže nemá veľa strán, prečítate ju ľahko a rýchlo. A tí, čo vínu holdujú, isto neodolajú a sami si nalejú za pohárik 😉 Veď čo je lepšie ako pohár moku a knižka v ruke?

Moje hodnotenie: ★★

Prečítajte si aj podobne ladený romantický príbeh: Láska v Toskánsku.

Žiadne komentáre: