piatok 14. decembra 2018

Dievča v zrkadle


Názov knihy: Dievča v zrkadle (2018) 

Autor: Katarína Gillerová

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 312

Rok vydania: 2018



Hotely, koncertné sály, ustavičné cestovanie – tak vyzeralo detstvo Olívie Oravcovej, ktorej rodičia mali kapelu. Chýbali jej kamarátky a pocit rodinnej istoty. Tú neskôr nachádza ako dospelá v Jonášovej rodine. Olívia sa snaží potlačiť traumy z detstva a teší sa na spoločný život s Jonášom. Do jej plánov nečakane zasiahne príchod nového šéfa do firmy – bývalého spolužiaka, ktorého kedysi odmietla. Keď sa šéf rozhodne využiť túto príležitosť, aby sa jej pomstil, Olívia nachádza oporu v kamarátke Dorote, ktorá sa sama snaží vyrovnať so životnými sklamaniami. Nádejou pre Dorotu sa stáva sympatický osamelý muž, ktorý ju zahŕňa pozornosťou. Keď však kamarátky nájdu v pivnici jeho vily ukrytú bábiku a detské oblečenie, nádej sa mení na podozrenie… 


Osud si s nami dokáže pekne zahrávať. Vedeli by o tom rozprávať aj hrdinovia tejto knihy. Olívia, ktorá pracuje a býva so svojou kamarátkou Dorotou prežívajú krušné obdobie. Každá iným spôsobom. Olívia sa má vydávať za Jonáša, no idylku jej naruší bývalý spolužiak Roman, ktorý nastúpi na miesto riaditeľa. Prvé, čo má v pláne je prepúšťanie. Olívia sa oprávnene obáva, že jednou z tých, čo budú musieť odísť, bude ona. Romanovi kedysi dávno veľmi ublížila... aj keď, bol by taký malicherný, že by si zamestnancov vyberal podľa bôľov z minulosti?

Dorota sa stala po nezhode s manželom a synom takmer bezdomovkyňou. Zachránila ju práve Olívia. Konečne spoznáva muža, ktorý vyzerá ako ideálny partner... no nie je všetko také ružové ako vyzerá...

"Až do toho dňa som netušila, koľko druhov bolesti existuje. Zistila som však, že všetky ochromujú telo, zvierajú hruď do klieští a vy s tým nedokážete nič urobiť. Ide to úplne mimo vás."

Každý v sebe skrýva nejaké tajomstvo. Je otázkou času kedy a ako sa dostane na povrch. Jedno je však isté - stane sa to.

Katarína prináša čitateľom nový, pútavý román, v ktorom nám ukazuje život viacerých postáv a ich životov. Tentoraz do hlavnej schémy zakomponovala kontrast medzi ľuďmi, ktorí vyrastajú v milujúcej početnej rodine - kde sú rodinné vzťahy nesmierne pevné, a jednotliví členovia sa dokážu obetovať pre toho druhého. Všetko v kontraste s rodinou, ktorá nemá také pevné putá, naopak, žije celkom iným životom - skôr samostatným, až nezáväzným.

Ukazuje, aký vplyv na život má jedno rodinné zázemie a aký to druhé. Rovnako tak hovorí o starých hriechoch, ktoré si nesieme so sebou počas života a čakajú, kedy ich vyriešime. Pretože tak to v živote chodí, tak to funguje. 
  
Katarína Gillerová zreje ako víno. S každou svojou ďalšou knihou prináša prepracovanejší príbeh, ktorý čitateľa neuteší len po romantickej línii, ale poteší a pohladí na duši aj témou spoločenských či rodinných vzťahov - ich komplikovanosti, či ich zdanlivej jednoduchosti. Jej knihy sa tak stávajú vítaným pohladením pre dušu. 

Moje hodnotenie:

4 komentáre:

Aires povedal(a)...

Pěkná recenze a blog :) Jsem tu u tebe poprvé a určitě ne naposledy :)

Aires povedal(a)...

Pěkná recenze a blog :) Jsem tu u tebe poprvé a určitě ne naposledy :)

koki povedal(a)...

Ďakujem ☺

koki povedal(a)...

Ďakujem ☺