piatok 26. októbra 2018

Do posledního dechu

Z anglického originálu: Last Breath (2017)

Autor:
Robert Bryndza
 
Vydavateľstvo: Grada

Český preklad: Kateřina Elisová

 
Počet strán: 394

Rok vydania: 2018



Šaty od krvi, viečka zavreté nasilu. Tak vyzerá mŕtve dievča v kontejnéri. Detektív šéfinšpektor Erika Fosterová je na mieste činu ako prvá. Problémom je, že prípad jej nepatrí. Nebráni jej to vo vyšetrovaní. Pri práci odhalí spojitosť s inou doteraz nevyriešenou vraždou. Obe obete sa totiž našli v kontajnéri a zomreli rovnakým spôsobom. Dokonca si obe dohodli rande cez internet... Kto sa skrýva za falošnými profilmi a láka naivné mladé ženy na stretnutia? Ako chytí Erika vraha, ktorý vlastne existuje len vo virtuálnom svete?



Myslím, že pán Bryndza sa už začína vo svojich románoch trochu opakovať. Aby som to vysvetlila. Erika vždy rieši prípad, ktorý jej nepatrí - jednoducho sa doňho votrie a nepustí ho, až kým ho nevyrieši. Je ochotná pre to urobiť všetko - správať sa odporne, mrchavo, protivne a drzo. To by nebolo zlé, ibaže v reálnom živote by sa také niečo stať nemohlo. A to mi trochu vadí. Táto nereálnosť, táto fantastika. Na druhej strane, ako sa má cítiť človek, ktorý prípad dostal, on už na ňom poctivo začal pracovať a odrazu mu ho vezmú, pretože si ho vybojovala Erika? Nie... takto by to nemohlo fungovať...

Nečudo, že mi začala Erika poriadne liezť na nervy. Obzvlášť na začiatku knihy sa chovala neústupne (ako vždy) ako Anjel spravodlivosti. Ja neviem prečo ani kedy, ale v istom momente prekročila pomyselnú čiaru, kedy som ju ešte bola ochotná tolerovať a nasledovalo to, čomu by som nikdy neverila - prestala som sa na jej charaktere baviť tak dobre ako som zvykla v predchádzajúcich častiach série. 

Príbeh sériového vraha fungujúceho cez Facebook bol vykreslený skvele. Kvitujem Robertovi túto myšlienku zakopmonovať ju do románu. Skvelý nápad. O tom nemožno pochybovať. Také niečo sa pokojne môže stať. Preto by si mali ľudia dávať pozor, čo zverejňujú na sociálnych sieťach, a tiež s kým sa na nich bavia. Lebo môžu dopadnúť ako dievčiny v tomto krimirománe. A to by som veru nepriala nikomu. 

Kniha je napísaná dobre. Číta sa dobre. Čo jej ale ešte možno vytknúť je opakujúci sa scenár - Erika si vybojuje prípad, medzitým ako ho rieši stále bojuje s niekým, kto je jej nadriadený, popri dolapení vraha, ku ktorému jej väčšinou pomôže šťastná náhoda nesmie chýbať naháňačka - buď za svedkom, novinárom a pod. a nakoniec dolapenie vraha.

Chcelo by to trochu zmenu, aby čitateľ nemohol až toľko predvídať, čo sa stane ďalej. A hlavne, chcelo by to usmerniť Eriku a jej protivnú povahu. V epilógu bol náznak istej zmeny. Erika totiž konečne dosiahla svoju vytúženú métu. Či ju aj využije, to uvidím až v pokračovaní...

Moje hodnotenie:

Detective Erika Foster crime
1. The Girl in the Ice (Dívka v ledu)
2. The Night Stalker (Noční lov)
3. Dark Water (Temné hlubiny)
4. Last Breath (Do posledního dechu)

5. Cold Blood (Chladnokrevně)
6. Deadly Secrets (Smrtící tajnosti)

Žiadne komentáre: