piatok 11. novembra 2016

Osudy a běsy

Z anglického originálu: Fates and Furies (2015)

Autor:
Lauren Groff


Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Petra Jelínková Babuláková

Počet strán: 448

Rok vydania: 2016


Každý príbeh má dve strany. Na každý vzťah možno pozerať z dvoch rôznych perspektív. A niekedy sa ukáže, že kľúčom k dobrému manželstvu nie je hovoriť pravdu za každú cenu, ale schopnosť udržať tajomstvo. Tak je to i v prípade manželov Lancelota a Mathildy Satterwhiteovcov. Keď sa Lotto a Mathilda vzali, mali krásnych dvadsaťdva, boli mladí, zamilovaní a predurčení k úspechu. O desať rokov neskôr im ich stále dokonalo fungujúce manželstvo závideli priatelia. Pozorný čitateľ tu však začína cítiť, že skutočnosť je oveľa zložitejšia, problémy hlbšie a minulosť temnejšia ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad.



Veríte v lásku na prvý pohľad? Lotto a Mathilda ju zažili na vlastnej koži. Keď Lotto po prvýkrát uvidel Mathildu, bolo to akoby ho zasiahol blesk z jasného neba. Bum! Tresk! A zamiloval sa. Nebolo cesty späť. O dva týždne na to mali svadbu a ich manželstvo vydržalo krásnych dvadsaťštyri rokov.

Manželství je plné lží. Hlavně těch laskavých.
 
Každé manželstvo má svoje silné aj slabé chvíľky. A v každom manželstve miluje jeden viac ako ten druhý. Vždy je lepšie, keď tým, kto miluje viac je muž ;-) A tak je to i v tomto príbehu. Lotto je skôr rojko, večne zasnívaný, trochu naivný mládenec, neskôr muž. V manželstve je neskonale šťastný, Mathilda mu splnila všetky jeho sny a túžby, a kde by iná nad ním už dávno zlomila palicu, ona ostáva, ba povzbudzuje ho. Je mu nesmiernou oporou. Bez nej by bol neúplný. Bez nej by bol stratený. Sám sa niekedy tak cíti a potom ho prenasledujú obavy, či ho jeho milovaná neopustí. Či ho miluje tak ako on miluje ju - bezostyšne, bezhlavo, naveky. Práve jeho pohľad, jeho pocity, jeho vnímanie spoločne prežitých rokov popisuje prvá časť knihy nazvaná Osudy.

Tá druhá časť s názvom Besy zas ponúka čitateľovi pohľad na spoločné manželstvo z pohľadu jeho manželky Mathildy. Mathilda je realistka, nohy má pevne na zemi, a aby sa jej drahý Lotto a ona mali viac než dobre, je ochotná obetovať sa, je ochotná chrániť ho pred krutosťou ozajstného sveta. Ona je v ich vzťahu ťahačom... tou silnou. 

A to, čo ostalo nevypovedané v prvej časti knihy, je vyslovené v tej druhej. Kým prvá polovica knihy ukazuje, že Mathilda a Lotto si žijú ako dve hrdličky a akoby bez problémov si plávajú životom, druhá polka tomu trochu protirečí - odhaľuje totiž i zákulisie. Ukazuje, kto ťahá nitkami, odhaľuje nepekné stránky manželského života. Presviedča, že manželstvo a láska nie sú len čierno-biele, ale že majú plno iných farieb a tie farby zas množstvo odtieňov.

Kniha je veľmi zaujímavým knižným počinom, s ktorým som sa doposiaľ ešte nestretla. Na jednej strane, pri čítaní príbehu z Lottovho uhla pohľadu si vravíte, páni moji, tá Mathidla má ale nervy zo železa. Iná by mu už, lenivcovi, snílkovi, naivnému hlupákovi, dávno dala roxorom po krížoch, len aby ho prebudila a prinútila čosi robiť. Jediné, čo mu išlo famózne (podľa slov jeho ženy), bol jeho výkon v posteli. No stačí to pre dobré manželstvo? 

Keď však začnete čítať príbeh z Mathildinho pohľadu, už jej tak veľmi negratulujete k dokonalosti, duchaplnosti ani pevným nervom. Vďaka jej verzii si začnete vytvárať úplný obraz ich "čarovného" manželstva a vy otvárate doširoka oči (a miestami i ústa) čoho všetkého je tá žena schopná. Čo ju vedie k tomu, čo robí. Miestami vám možno prejde mráz po chrbte, zapôsobí to na vás šokantne, v konečnom dôsledku ju ale pochopíte. Pretože všetko má svoje dôvody. A aj Mathilda ich mala.
   
Autorka to celé vymyslela perfektne. Musím uznať, že sa vynikajúco pohrala s čitateľovou fantáziou. Tým chcem povedať, že aj s tou mojou. Ukázala, že to, čo môže navonok vyzerať dokonale, vo vnútri/v hĺbke môže skrývať hnis ako zapálená vyrážka pod nánosom make-upu.

Výborne spracované, myslím, že tento príbeh mi v pamäti ostane ešte pomerne dlhú dobu.

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: