streda 5. októbra 2016

V spleti tajomstiev

Z anglického originálu: The Secrets of Midwives (2015)

Autor: Sally Hepworth

 
Vydavateľstvo: Fortuna Libri

Preklad: Emília Perez
 

Počet strán: 304

Rok vydania: 2016



Neva Bradleyová patrí k tretej generácii pôrodných asistentiek. Keď otehotnie, rozhodne sa pred rodinou a kolegami všetko zatajiť, nevynímajúc otca dieťaťa. Nevina matka Grace sa s tajomstvom spočiatku nedokáže vyrovnať a ich vzťah trpí. Nevinu starú mamu Floss však Nevino tehotenstvo zavedie do vlastnej minulosti, k tajomstvu spred vyše päťdesiatich rokov, ktoré sa v mnohom ponáša na to Nevino. K tajomstvu, ktoré, ako sa ukáže, navždy ovplyvnilo ich životy. Pre Nevu je čoraz ťažšie neprezradiť, kto je otcom. Floss preto musí zvážiť, ci by nemala vyjsť s pravdou von. Prezradia tieto ženy, čo tajili, alebo niektoré záhady ostanú zahalené rúškom tajomstva? 



V spleti tajomstiev je román, v ktorom sa striedajú pohľady troch žien. Nevy ako hlavnej hrdinky, jej matky Grace a jej starej matky Floss. Všetky tri spája nielen rovnaká krv, ale i povolanie. Sú pôrodnými sestrami. 

Zatiaľčo Floss je už na dôchodku a žije so svojou lesbickou priateľkou, Grace vykonáva pôrody na domácej pôde rodičiek. Je niečo ako dula. Toto povolanie je však neisté. Stretáva sa v ňom s odporcami, najmä zo strany doktorov a jeden komplikovaný pôrod ju na istý čas i "vyradí z prevádzky". Na základe sťažnosti za nedbanlivosť pri pôrode jej Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pozastaví činnosť. V domácom rozpočte to spraví trochu šarapatu, obzvlášť po tom ako o svoje miesto vo firme príde jej manžel. To však nie je niečo, čo by Grace celkom trápilo. Neustále jej vŕta hlavou, kto je otcom Nevinho dieťaťa a snaží sa to dozvedieť všakovakými spôsobmi. Táto jej túžba po poznaní sa mi v knihe zdala príliš zbytočne nafúknutá.

Neva pracuje na klinike a svoje tehotenstvo sa jej úspešne darilo skrývať pred matkou i starkou takmer osem mesiacov (hm, hm... je zaujímavé, že sa jej podaril taký husársky kúsok, najmä ak vieme, že matka i starká sú pôrodné asistentky a že sa spoločne stretávajú na pravidelných večeriach... hmm). Vyhlasuje, že dieťa nemá otca. A dej sa viac-menej točí okolo zisťovania, kto by mohol byť otcom. Je to ženatý doktor? Je to mladý doktor Patrik, ktorý sa okolo nej neustále točí, a ktorého Neva stále odmieta? 

Každá zo žien má svoje tajomstvá. Priznám sa, najviac ma zaujal príbeh Floss, ktorá nás prenáša do minulosti, do obdobia svojej mladosti. A hoci jej tajomstvo som odhalila už v polovici príbehu, je podané zaujímavo a pútavo, takže máte chuť si o tom prečítať. 

Kniha neprináša nič veľkolepé, nič, čo by ostalo v mysli čitateľa aj po jej dočítaní. Ponúka iba príbeh troch žien, z ktorých každá má nejaké to tajomstvo, ktoré vypláva na povrch. Ide o jednoduchý príbeh, ktorý nezaťaží vašu myseľ a dobre si pri ňom oddýchnete.  

Moje hodnotenie: ★★ 

Žiadne komentáre: