piatok 14. októbra 2016

Hrdina

Z anglického originálu: Hero (2015)

Autor: Samantha Young

 
Vydavateľstvo: Ikar


Preklad: Andrea Vargovčíková

  
Počet strán: 352

Rok vydania: 2016



Alexa Hollandová vždy pokladala svojho otca za hrdinu, ale iba do chvíle, keď odhalí, že ona a jej matka nie sú jeho jedinou rodinou. Zrazu sa zrútia všetky jej istoty, a preto chce od základov zmeniť svoj život. Začne si budovať vlastnú identitu, nechce mať nič spoločné s desivým tajomstvom, ktoré sa práve dozvedela. Náhoda jej do cesty postaví Caina Carrawaya, ktorému jej otec takisto zničil detstvo a pre ktorého Caine prišiel o rodinu. Rozhodne sa pomôcť mu, ale on jej pomoc odmieta. Začne pracovať ako jeho osobná asistentka, lenže stále to medzi nimi iskrí. Caine totiž vie, že nikdy nebude tým rytierom, ktorého Alexa hľadá. Chce, aby ho nenávidela, svojím správaním ju irituje a očakáva, že sa zvrtne a odíde preč.


Kníh, kde je hlavný hrdina "ťažký od peňazí" (cháp milionár/miliardár), a hlavná hrdinka trochu drzé, ale odvážne dievča z nižších pomerov, sa už popísalo dosť. Aj som si ich už počítala dosť. (A stále ma bavia. Čudné? Neviem. Radšej neriešim.) Človek by si myslel, že taká storako napísaná téma už nemá čím zaujať. Omyl. Samantha dokázala, že má. Stačí príbeh podať zaujímavo. Pútavo. Hltavo. A Hrdina je podaná presne týmto spôsobom.

Románu o Alexe a Cainovi nemám čo vytknúť. Svedčí o tom i to, že som mala na ňom nalepené oči a prečítala ho behom jedného dňa (čo svedčí o dobrom štýle autora a, v tomto prípade, aj o dobrom preklade). 

Obaja hrdinovia sú silné osobnosti. Ich minulosť je prepojená tak, že medzi nimi vytvára nevraživosť od prvej chvíle. Hoci jeden druhého navzájom priťahujú, Caine je na Alexu nahnevaný. Zloba a hnev mu bránia si ju všímať ako ženu... kým ju nespozná trochu bližšie. 

Alexa rada mudruje, na každú Cainovu vetu má svoj dovetok, čo prináša humorné situácie. Rovnako vtip zaznieva aj v scénach, kde vystupuje Cainova susedka, sedemdesiatnička Effie. 

Práve to iskrivé napätie medzi hrdinami ma bavilo najviac. Potom už to bolo presne také ako to býva (a ako má byť): chceme sa - nechceme sa... až ľúbime sa. Páčil sa mi opis "súboja citov" ako u hrdinky tak i u hrdinu.

Samantha má dar písať pútavo, čo dokázala už v sérii Dublin Street. A aj Hrdina je romantický, iskrivý, humorný a čitateľsky veľmi príťažlivý. Určite siahnem i po ďalšej knihe z jej dielne.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre: