streda 19. októbra 2016

Džínsový denník 6


Názov knihy: Džínsový denník 6 (2016) 

Autor: Zuzka Šulajová

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 624

Rok vydania: 2016



Šieste pokračovanie kultovej série.
Keď si Paula Semoková v pätnástich začala písať denník, netušila, že sa stane jej sprievodcom na celý život ani že nebude jediná, kto si ho vedie. Po návrate z Austrálie sa musí rozhodnúť nielen pre krajinu, kde zostane žiť, ale aj pre toho správneho muža. Bude ním Ind Vilas či Lukáš Masubo? Zdá sa však, že Lukáš už má iné priority. Paula váha, až jej napokon život uštedrí prekvapenie, ktoré zdanlivo rozhodne za ňu. Alebo, lepšie povedané, vytiahne na svetlo to, čo sama v hĺbke duše vždy vedela... 


Príbeh Pauly a Lukáša (ale aj ich priateľov) úspešne vyvrcholil poslednou knihou série nesmierne úspešných džínsových denníkov. Na jednej strane je to super, pretože všetko skončilo tak ako malo, na strane druhej mi za nimi bude smutno.

Šiesty diel denníkov pokračuje tam, kde skončil ten piaty. Paula sa vracia domov z Austrálie. Rozhodla sa dať si rok na to, aby si premyslela, či sa do Austrálie vráti alebo ostane na Slovensku. Predsa, v krajine u Protinožcov na ňu čaká Vilas, jej indický priateľ... no doma, na rodnej hrudi, má zasa mnoho kamarátov, bez ktorých by si svoj život ani nevedela predstaviť. A ešte je tu Lukáš, jej životná láska.

Páčilo sa mi, ako nám autorka v záverečnej časti podala príbeh nielen z pohľadu Pauly, ale i z pohľadu Lukáša. Celkovo to oživilo čítanie. 

Hrdinovia sú vyspelí, mení sa ich zmýšľanie, veď nakoniec, už nemajú sladkých sedemnásť. Lukáš spolu s kamarátmi vlastní reštauráciu, ktorá sa celkom úspešne rozbieha, väčšinu času je teda pohltený prácou. Je rád, že Paula sa vrátila, no k sebe si cestu hľadajú len pomaly. Pozitívom je, že sa jeden druhého celkom nestránia a Paulu vždy prekvapí, že si s ním stále má čo povedať, a že medzi nimi už nie je "dusno". 

Za kľúčovú považujem scénu na záchodoch v reštaurácii, kedy to medzi Paulou a Lukášom poriadne zaiskrí... Myslím, že nenapíšem nič neočakávané, ak spomeniem, že je len otázkou času, kedy sa medzi nimi opäť rozhorí plameň lásky. A taká stretávka zo školy ponúka na to ideálne miesto i priestor ;-)

Trochu ma zarazil koniec knihy (zhruba posledných 200 strán), úprimne, nečakala som také niečo. A podľa mňa to nebolo ani potrebné. 

Napriek tomu si myslím, že ide o úspešné zavŕšenie série.

Moje hodnotenie: ★★★ 

Žiadne komentáre: