pondelok 9. mája 2016

Bude to dobrý rok

Z anglického originálu: The Year of Taking Chances (2014)

Autor: 
Lucy Diamond

 
Vydavateľstvo: Domino


Český preklad: Jana Vlčková
  

Počet strán: 384

Rok vydania: 2016


Všetci to robíme: na konci roku zostavujeme zoznamy predsavzatí a veríme, že najbližších dvanásť mesiacov si užijeme viac radosti ako starostí. Takisto si počínajú aj tri ženy, ktoré sa stretli na silvestrovskom večierku. Hostiteľka Gemma Baileyová bola až donedávna spokojnou ženou v domácnosti. V poslednej dobe ale cíti, že potrebuje viac. Saffron Flintová sa nachádza v celkom inej situácii: doposiaľ sa úspešne venovala kariére, no má tajomstvo, ktoré jej prevráti celý život naruby. A Caitlin Fraserová? Tá je práve úplne na dne – zomrela jej matka, prišla o prácu a rozišiel sa s ňou priateľ. Netuší kam ísť, čo robiť. Jediné, čo ju drží nad vodou je optimizmus a viera v to, že horšie už byť nemôže. A tak všetky tri hrdinky hľadia s nádejou do nového roka. Bude to dobrý rok?


Príbeh začína na Silvestra. Zhodou okolností sa práve v posledný deň v roku stretávajú/spoznávajú tri ženy, ktoré sú od seba veľmi odlišné. Gemma je šťastne vydatá žienka v domácnosti, ktorá by sa rozdala ako manželovi Spencerovi, tak i svojim dvom ratolestiam - pubertálnemu synovi Willovi a iba o niečo mladšej dcérke Darcey. 

Pamatuješ si, co jsi řekl, když se narodila Darcey? ,Teď už jsme tu všichni. Naše rodina je kompletní.´ Cítila jsem totéž.

Caitlin je naopak nešťastná, pretože okrem toho, že sa s ňou rozišiel priateľ Flynn a svojimi krutými výrokmi jej poriadne podkopal sebavedomie, prišla ešte aj o prácu. Aby zmenila svoj život od základov, rozhodla sa opustiť mesto a vrátiť sa do rodného kraja. Tam, v dome, v ktorom vyrastala, ju čaká ťažká skúška. Potrebuje pretriediť veci po nedávno zosnulej matke. A popri tom narazí na tajomstvo, ktoré jej matka celé roky zamlčala. 

A nakoniec je tu Saffron, 38-ročná žena, ktorá svoj život zasvätila kariére. Darí sa jej v PR oblasti a má priateľa Maxa, s ktorým si výborne rozumie. Aby vyriešila navstávajúci problém a pretriedila si myšlienky, vyberie sa na predĺžený víkend do Larkmeadu. 

Osud tej noci zvedie všetky tieto ženy dokopy. Do nového roka majú mnoho prianí, všetky však veria hlavne v to, že bude dobrý. Ten najlepší.

Na každú z nich sa ale už v januári navŕši kopa problémov. Prvá štvrtina roka veru nezačne najlepšie pre žiadnu z nich...

Každá hrdinka je iná, každá rieši problém z celkom iného súdka. No predsa len sa nájde niečo, čo ich spojí dokopy. Jedna druhej sú si oporou v živote, povzbudzujú sa, radia si, pomáhajú - správajú sa presne tak, ako sa majú správne kamarátky správať. Dávajú a nič za to nepýtajú. Sú si nápomocné ako v súkromnom živote, tak i v tom obchodnom. Nech žije Women´s power!
 
Veľmi pekne opísané charaktery. Postavy sú uveriteľné, akoby skutočne existovali. Autorka v knihe krásne spojila drámu a humor. Nechýbala romantika. Opísala život presne taký, aký je aj v skutočnosti. Lebo každý z nás zažil vzlet i pád. A tak to má byť: raz sme hore, raz dole...

Teším sa... Lucy nesklamala.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Prečítajte si tiež recenzie ku knihám:
- Kavárna na pláži
- Ja a pán Jones

Žiadne komentáre: