streda 27. januára 2016

Srdcu nerozkážeš

Z anglického originálu: The Unpredictable Consequences of Love (2014)

Autor:
Jill Mansell
 
Vydavateľstvo: Fortuna Libri

Preklad: Mária Holečková

 
Počet strán: 352

Rok vydania: 2015



Josh Strachan je očarený Sophie Wellsovou, ktorú stretne po návrate zo slnečnej Kalifornie do rodného Cornwallu. Sophie je krásna, zábavná, má veľa priateľov
a prácu fotografky očividne zbožňuje, hoci má niekoľko náročných klientov. Má však aj jeden problém – bráni sa láske. Joshovi povedala, že to nie je nič osobné, jednoducho na schôdzky s mužmi nechodieva. Dokonca ani jej bláznivá najlepšia priateľka Tula Kayová mu nevie či nechce povedať prečo. Josh je presvedčený, že Sophie k nemu niečo cíti, preto sa rozhodne zistiť, čo sa skrýva za jej odmietavým postojom. 


Táto, na vonok krásna a obsahovo veľmi bohatá, kniha nám ponúka hneď dva príbehy. Jeden je o fotografke Sophie, druhý, paralelne sa vyvíjajúci sa s prvým, je o jej najlepšej kamarátke Tule. 

Sophie fotí ľudí, svadby, obálky časopisov, rodinné fotky. Fotografuje í i sebe pre radosť. Práca je jej zmyslom života. Iba láske sa vyhýba ako čert krížu. Nemá s ňou dobré skúsenosti. Keď sa jej do života zamotá Josh, slušne odmietne jeho ponuku vyjsť si von. Josh je však muž, ktorý sa nevzdáva ľahko, obzvlášť, keď sa mu nejaká žena páči. A Sophie sa mu páči veľmi. A nenechá sa odradiť.

Do Cornwallu sa za Sophie prisťahuje jej najlepšia kamarátka Tula. Zoznámi sa s Rileyom Bryantom, známym plážovým povaľačom a surfistom. A hoci sa jej páči, nechce s ním mať nič spoločné. Zo skúseností vie, že muž, ktorý si na seba nedokáže zarobiť ani korunu, nie je tým správnym mužom pre ňu. Riley však nie je taký ako sa na prvý pohľad zdá. Tiež má tajomstvo, ktoré zdieľa spolu so svojou tetou, slávnou spisovateľkou Marguerite Marshallovvou, u ktorej býva. Tulu sa napriek všetkému snaží presvedčiť o svojej láske. No ona sa nechce dať obmäkčiť. 

Dej je veľmi spletitý. Okrem týchto dvoch dejových línií sa tu odohrávajú i ďalšie, menšie, no rovnako zaujímavé. 

Hm, celý čas som sa nevedela ubrániť pocitu, že som túto knihu už čítala, aj keď viem že som ju (doteraz) určite ešte nečítala... no možno som videla film s podobnou tematikou. Jedno je však isté, väčšinou som dopredu vedela presne čo sa stane, ako to bude pokračovať, ako sa ktorá situácia vyvŕbi. Napriek tomuto pocitu som si čítanie vychutnávala. Príbeh je ľahký ako vánok, relaxačný, romantický. Nemá v sebe komplikovanú zápletku, nad ktorou by si bolo treba lámať hlavu a dumať po nociach, čo ňou chcel autor povedať. 

Kniha je ako stvorená na dovolenkové čítanie - káva a nohy na stole, v pozadí šum mora... Určite si ju ešte prečítam. 

Jill má veľmi dobrý štýl písania. Určite ju neprehliadnite ;-)


Moje hodnotenie:

2 komentáre:

Alenka povedal(a)...

Ahoj, môžeš mi napísať akú úlohu má v tejto knihe pes (zobrazený na obálke) a koľko sa tam vyskytuje, prosím? Aby som vedela či sa mi to kvôli nemu oplatí prečítať. Ďakujem. :)

koki povedal(a)...

Ahoj Aly, vieš čo, pes hral iba malý part hneď na začiatku, keď fotografke vošiel do záberu so špinavými pacičkami... (ak si dobre spomínam) a ona fotila nejakú rodinku celú v bielom na bielom podklade a pod. A tuším ho potom využila aj na fotografiu. Ale nespomínam si, či bol v deji aj neskôr... možné to je, ale zrejme len dotváral atmosféru, nebol aktér.