piatok 14. augusta 2015

Všetky moje tváre

Názov knihy: Všetky moje tváre (2012)

Autor:
Michaela Ella Hajduková
 
Vydavateľstvo: Ikar

Edícia: Príbehy z kabelky 

Počet strán: 336

Rok vydania: 2012




Nina Ráczová vie, aké je to prežiť svoju smrť. A niečo medzi nebom a zemou rozhodlo, aby vedela ešte viac. Jej život ovládnu tajomné vízie, v ktorých žije životy iných žien v iných storočiach. Prečo žije život Neure-Merit, druhej ženy faraóna v starovekom Egypte, prečo musí prežívať bolesť grófky Alžbety Bátoriovej, keď prichádza o deti i muža, prečo cíti tyranské ruky svojho manžela ako lady Violette vo viktoriánskom Anglicku? Čo sa s ňou vlastne deje a prečo?



Na úvod musím priznať, že šlo o veľmi zaujímavé počítaníčko. Nezvyčajný námet na dej, výborné prevedenie - to sú veci, ktoré ma ako čitateľa dokážu vždy zaujať.

Uznávam, že prepojiť súčasnosť s minulosťou sa autorke podarilo perfektne. Páčil sa mi aj výber hrdiniek, ktorých osudy Nina prežívala vo svojich víziách - každá bola z iného obdobia a každá bola zaujímavá niečim iným. Všetky ich však spájalo jedno - ťažký osud. A niečo podobné hrozilo aj Nine. Každá zo žien prežívala lásku, ktorá pre rôzne príčiny (hlavne kvôli dobám, v ktorých žili) bola v určitom smere tragická.

Autorka sa v diele venuje téme reinkarnácie. Ktovie, kde je pravda? Nina tiež neverila, že niečo také je možné; neverila, že by mohla byť nejakým spôsobom prepojená s osudmi piatich žien. Nakoniec po tom všetkom, čo sama prežívala, uverila. A to ju naštartovalo, aby pátrala po príčine, prečo sa jej zjavujú ženy z rôznych storočí, čo jej chcú povedať? Nakoniec unikla zlému osudu, ktorému počas predchádzajúcich piatich životov uniknúť nedokázala. Možno jej priala súčasná doba. Predsa len mali ženy v minulosti iné postavenie ako majú dnes. Kým si teraz môžu vyberať ako a s kým budú žiť, pred stovkami rokov o tom rozhodoval niekto iný. Nakoniec môžeme byť všetky rady, že žijeme tu a teraz ;-)

Výborné čítanie. Na rozdiel od ostatných slovenských autoriek píšucich zo súčasnosti Michaela Ella prináša neokukanú tému, navyše veľmi dobre spracovanú. Kto má rád tajomno, kto verí na reinkarnáciu alebo aspoň na veci medzi nebom a zemou, potom je pre neho práve táto kniha správnou voľbou.

Moje hodnotenie: ★★★☆

Žiadne komentáre: