piatok 21. augusta 2015

Tajomstvá

Z anglického originálu: Hidden (2013)

Autor:
Catherine McKenzie
 
Vydavateľstvo: Fortuna Libri

Preklad: Marína Gálisová
 

Počet strán: 352

Rok vydania: 2014



Dve ženy, jeden muž. Dve rodiny, jedna veľká láska. Ľúbostný trojuholník, ktorý nie je úplný, pretože muž, o ktorého ženy zápasia, práve zahynul pod kolesami auta. Tým sa však vôbec nič nekončí. Šok z Jeffovho úmrtia zasiahol rovnako Tish Underhillovú aj Claire Manningovú, ktoré boli istý čas sokyňami, hoci o tom nevedeli. Dozvedia sa to teraz, keď je už zdanlivo na všetko neskoro? Tish trpko žiali za Jeffom, ktorého tajne milovala, napriek tomu, že je vydatá za iného a on bol ženatý s Claire. Claire sa ťažko vyrovnáva so stratou manžela, so synovou traumou a s návratom Jeffovho brata – s ktorým chodila ešte na vysokej škole. Pred našimi očami sa rozmotáva komplikované klbko emócií a vzťahov.
 


Catherine sa zaujímavo pohrala s čitateľom.  Priznám sa, chvíľu mi trvalo začítať sa do knihy, bola som zmätená z toho, kto je rozprávačom príbehu. Pretože raz to bol muž a v ďalších dvoch prípadoch zase ženy. A ani jedna kapitola v úvode nenaznačila, kto z nich rozpráva kedy, kto z nich rozpráva svoj - a vlastne všetkých - príbeh. Až po pár kapitolách začína byť čitateľovi jasné (teda dúfam, že každému), kedy tú ktorú kapitolu hovorí kto. (Našťastie sa striedajú stále v rovnakom vzorci.)

A toto striedajúce sa rozprávanie Jeffa, Claire a Tish (presne v tomto poradí) postupne pomaly, krok za krokom, odkrýva príbeh ľudí, ktorých spája minulosť. Jeff, hoci je mŕtvy, ako sa dozvedáme na začiatku knihy, nás sprevádza príbehom až do jeho finále. 

Postupne začnú vypĺňať skladačku - rozuzľovať zamotané klbko a čitateľ dychtivo sleduje ako sú životy hrdinov vzájomne poprepletané. 

Román sa mi páčil. Bol iný než na aké sme zvyknutí - zvlášť svojim podaním. 

Autorka navyše pripravila pre čitateľa krásny záver - a hoci sa dal očakávať, všetky indície, ktoré k nemu smerovali sa nás snažili zmiasť a zaviesť i ným smerom.  

Myslím, že nie je potrebné váhať nad tým, či si knihu prečítať alebo neprečítať. Ak ju už máte v rukách, rozhodne sa do nej pustite. Oplatí sa.

Moje hodnotenie: ★★★ 

Žiadne komentáre: