piatok 13. júla 2018

Vražda Rogera Ackroyda

Originál: The Murder of Roger Acroyd (1926)

Autor: Agatha Christie
 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Nina Mikušová

 
Počet strán: 232

Rok vydania: 2018



Roger Ackroyd, bohatý podnikateľ a vdovec, bol muž, čo vedel priveľa. Vedel, že žena, ktorú miluje a chce sa s ňou oženiť, otrávila svojho prvého manžela. Vedel, že ju niekto vydieral, aj že si sama vzala život. Krátko po jej smrti mu príde list, z ktorého sa mal dozvedieť, kto je ten záhadný vydierač. Ibaže Ackroyd zomrie, skôr ako list dočíta – prebodnutý odzadu v obľúbenom kresle vo svojej pracovni. Vtedy na scénu prichádza priateľ zavraždeného, belgický detektív na dôchodku, ktorým nie je nik iný ako slávny Hercule Poirot... 


Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ prišiel na trh s ďalšou knihou od nekorunovanej kráľovnej anglickej detektívky. Hovorí sa, že keď vyšla v roku 1926, tak vyvolala medzi čitateľmi veľký rozruch. Agatha v nej totiž použila na konci použila nečakaný zvrat príbehu aký dovtedy ešte nikto nepoužil. Niektorých jedincov to nadchlo, iných naopak nahnevalo. Jedno je však isté. Všetkých to šokovalo. 

O tom, že kniha Vražda Rogera Ackroyda je naozaj dobrá svedčí i fakt, že iba niekoľko rokov dozadu ju vyhlásila britská Asosiácia autorov kriminálnych románov za najlepšiu detektívku všetkých čias. A niekde som tiež čítala, že patrí aj medzi 1001 kníh, ktoré by ste si mali prečítať skôr ako zomriete. Mne neostáva iné, ako so všetkými týmito faktami súhlasiť. 

Agatha bola/je bohyňa. Vždy a za každých okolností dokázala zamotať príbeh tak, že ste nemali šancu zistiť, kto je vrah. A hoci sa mi pri niektorých jej detektívkach podarilo uhádnuť ho, v tejto sa mi to veru nepodarilo. Agatha sa tu krásne pohráva s predstavivosťou čitateľa - pri čítaní máte neustále nutkanie uhádnuť vraha, mnohokrát si myslíte, že ho už máte... ale... nemáte. Nie, pri tejto knihe. Nie pri vražde Rogera Ackroyda. A pritom vám po celý čas "behá" priamo pred vašimi očami. Fascinujúce!

Čo sa mi na tomto príbehu páčilo ešte viac, bola neustála prítomnosť Hercula Poirota. Iba v málo románoch sa pripletie do vyšetrovania hneď od samotného začiatku, a tak som si to patrične vychutnávala. Tú jeho inakosť, jeho nonšalantnosť, jeho brilantné myslenie. ...a humor vyplývajúci zo situácie.

Tento román je zatiaľ najlepší, čo som od Agathy čítala. Autorka opäť raz dokázala, že je "Pani spisovateľka" a nie nadarmo sa hrdí titulom "kráľovná".

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: