pondelok 9. júla 2018

Sabotáž

Z anglického originálu: Sabotaged (2016)

Autor:
Dani Pettrey
 
Vydavateľstvo: i527.net

Preklad: Zuzana Vengliková
 

Počet strán: 264

Rok vydania: 2017



Keď sa Reef McKenna konečne vráti domov, zistí, že jeho milovaná Aljaška čelí obrovskej hrozbe. Dobráčka od kosti Kirra Jacobsová a problémový Reef McKenna si v detstve liezli na nervy, ale počas dobrovoľníckej služby na náročných pretekoch psích záprahov Iditarod sa zdá, že medzi nimi preskočila iskra. Raz v noci Reef prichytí Kirru, ako sa vykráda z tábora. Kirrin strýko Frank, účastník pretekov, zmizol. Keď ho Kirra a Reef vystopujú, dozvedia sa strašnú správu: Frankovu dcéru uniesli. Kirra s Reefom a celou rodinou McKennaovcov sa ocitajú v pretekoch s časom, aby zastavili zloducha, ktorý sa vyhráža nielen zabitím dievčaťa, ale spustením najväčšej katastrofy, akú kedy Aljaška zažila.  



Sabotáž je poslednou knihou v Aljašskej sérii a zameriava sa na posledného z McKennovcov - Reefa. S ním sme sa už stretli. V druhej knihe série ho upodozrievali z vraždy. Doteraz mi ostalo v pamäti ako rodina McKennovcov držala pokope, bojovala za seba a každý jej člen bol ochotný pre svojho súrodenca spraviť prvé - posledné, no ostala trochu na pochybách, či bol Reef celkom bez viny - predsa len bol známy rebel a v podstate čierna ovca rodiny. Vtedy iba jeho sestra Piper bola na viac ako 100 % presvedčená, že je nevinný. 

Príbeh sa ale nevracia do minulosti, práve naopak. Ukazuje nám pokračovanie a v podstate aj vyvrcholenie celej série. Dani aj tu, ako aj pri ostatných dielach, okorenila príbeh napínavou zápletkou, v ktorej ide hlavným hrdinom o život. V tomto prípade Reefovi a Kirre, ktorí sa nechtiac stanú svedkami zmiznutia a únosu. 

Kirra a Reef sa poznajú od malička. A veru, nebolo to medzi nimi nikdy ružové. Kirre sa Reef odjakživa páčil, ale niečím ju jedoval. Reef rád striedal dievčatá, ale Kirra pre neho bola akoby tabu. Teraz sa však spolu ocitnú v nepríjemnej situácii. Niekto po nich strieľa - a myslí to vážne. Pri spoločnom hľadaní Kirrinho strýka Franka im ide obom o krky, no obaja sú príliš húževnatí, aby sa zľakli a stiahli chvost. Neznámi strelci iba zväčšia ich zvedavosť a úsilie zistiť, čo sa deje...

Z knihy, ktorej dej je zasadený do krutej, studenej Aljašskej prírody, priam dýcha ľad a sneh a pri čítaní sa vám akoby zarýval pod nechty. 

Napriek tomu patrí táto kniha k tým slabším z celej série. Povedala by som, že dejovo je veľmi pomalá, akoby jej chýbala dynamika predchádzajúcich dielov. Viem, že Dani to vie napísať aj lepšie. 

No je nutné si ju prečítať, aby dušička neostala hladná pre nedokončenú sériu 😁  Nájdeme v nej aj kopu noviniek zo životov Reefových súrodencov, a o tie by bola škoda prísť, všakže?

Moje hodnotenie: ★★★
 
Alaskan Courage
1. Submerged (Pod hladinou)
2. Shattered (V lavíne)
3. Stranded (V pasci)
4. Silenced (Ako skala)
5. Sabotaged (Sabotáž)

Žiadne komentáre: