pondelok 23. júla 2018

Bola som tu

foto by koki
Z anglického originálu: I Was Here (2015)

Autor:
Gayle Forman

 
Vydavateľstvo: Yoli


Preklad: Jana Pernišová
 

Počet strán: 296

Rok vydania: 2016



Cody Reynoldsová sa nevie zmieriť so stratou najlepšej priateľky Meg, ktorá nečakane spáchala samovraždu. Nevie pochopiť, prečo taká úžasná, energická a priateľská osoba túžila zomrieť a neustále ju prenasleduje pocit viny. Všetko sa zmení, keď sa Cody na žiadosť Meginých rodičov vyberie do Tacomy po priateľkine veci a odhalí celkom novú stránku jej osobnosti. Ponára sa čoraz hlbšie do spleti Meginých tajomstiev a neváha podstúpiť akékoľvek nebezpečenstvo, len aby konečne spoznala pravdu. Podarí sa však prísť tejto záhade na koreň a nájde skutočne to, čo hľadala?


Knihu Bola som tu som si so sebou viezla na Maledivy. Úprimne, nie je to kniha, ktorú by ste si mali so sebou pribaliť do tašky na dovolenku. Pretože nepatrí medzi "ľahké dovolenkové čítanie". Naopak. Kniha je smutná, pochmúrna až depresívna. 

Nečíta sa zle. Gayle má skvelý štýl, príbehy dokáže podávať s neuveriteľnou ľahkosťou. Iba téma je ťažká. Rozoberá samovraždu mladej devy. Ak sa máte chuť utápať v žiali, smútku a nešťastí, potom si určite prečítajte toto dielo.

Hlavná hrdinka Cody je hotová zo smrti svojej najlepšej priateľky. Ale, kto by nebol, však? Jej milovaná Meg jej ani len náznakom nedala vedieť, že má niečo podobné v pláne uskutočniť. Každý v okolí, nielen Cody, ju videl vždy vysmiatu a šťastnú. Tak čo sa stalo? Prečo si siahla na život?

Kniha ponúka mnoho otázok. Tie by si kládol asi každý z nás. Autorka dopodrobna rozoberá Codine pocity. Tá sa totiž nevie vyrovnať s tým, čo sa stalo. Na jednej strane je smutná, na strane druhej je naštvaná. Vyčíta ten nezmyselný čin Meg, vyčíta ale veľa i sebe. Prečo si nič nevšimla? Čo je to za kamarátku, keď nevidí, čo sa odohráva v mysli jej najlepšej priateľky? Tieto pocity dávajú čitateľovi pocit určitej autentickosti. Pretože človek si dokáže veľa vecí vyčítať. Nie je len nešťastný zo smrti druhého. Je z toho aj frustrovaný, nahnevaný, niekedy možno rozzúrený.

Do príbehu vstupuje Ben. Ide o trochu "zlého chlapca". Rozhodne sa Cody pomôcť vypátrať pravdu. Spolu zistia, s kým si Meg písala, spolu zistia, ako sa Meg systematicky na samovraždu chystala - kto jej k tomu dopomohol. 

Ben sa pre Cody stáva akoby náhradou za Meg - hoci v celkom inom zmysle, ako to vyznieva. Ich rodiaca sa láska totiž v tomto príbehu hrá iba druhé husle. Prím patrí Cody a Meg. Autorka vyzdvihuje priateľstvo, vzťah medzi najlepšími priateľkami, ktoré si v istom momente dokážu povedať úplne všetko a zároveň si pre seba nejaké to tajomstvo ponechať. 

Príbeh nie je zlý, rozoberá tému, o ktorej sa málo hovorí (i keď v ostatnom čase vyšlo v YA literatúre celkom dosť kníh s touto tematikou), ale ak mám byť úprimná, nie je ničím výnimočným. Má nudnejší spád a po krátkom čase aj zabudnete, o čom bol dej. 

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: