piatok 31. marca 2017

Jamaica Lane

Z anglického originálu: Before Jamaica Lane (2014)

Autor:
Samantha Young
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Andrea Vargovčíková
 

Počet strán: 312

Rok vydania: 2014



Knihovníčka Olivia je sympatická kráska, ale trpí veľkým komplexom. Bojí sa nadviazať rozhovor s atraktívnym mužom, hneď očervenie. Nepovažuje sa za príťažlivú. S partnerskou intimitou takmer nemá skúsenosti. Kým sa jej rovesníčky zaúčali do tajov sexu, ona sa starala o chorú mamu. Keď si na Jamaica Lane prenajme svoj prvý byt, uvedomí si, že nastal čas pohnúť sa ďalej. Je po uši zamilovaná do postgraduálneho študenta, no pri každom stretnutí s ním ju pochytí panika. Záchrana príde v podobe jej dobrého priateľa, šarmantného sexi sukničkára Nata Sawyera. Ten sa záväzkom veľkým oblúkom vyhýba, ale k priateľom je lojálny. Olivia sa mu preto zverí so svojím trápením. Nate sa ponúkne, že ju naučí flirtovať a pomôže jej získať sebavedomie v posteli. Dvojica sa teda vrhne rovno na prax. Dajú si len jedinú podmienku – lekcie zvádzania nesmú ohroziť ich priateľstvo.



Ach, pri čítaní príbehu Olivie a Nata sa moja dušička tetelila blahom. Táto kniha je, jednodznačne, tá naj od Samanthy. 

Olivia nie je klasická kráska. Má -ako sa vraví- aj cici, aj rici. Namiesto toho, aby svoje "prednosti" nosila s istou gráciou, si ich schováva pod nepekné oblečenie. Tak je na tom aj jej sebavedomie. Na stupnici od 1 do 10, kde 10 je najviac, ho má Olivia asi na čísle 4. 

Pri pohľade na svojich kamarátov, ktorí si šťastlivo nažívajú v pároch a sú zaláskovaní až po uši, aj ona túži po veľkej láske. Ako k nej však prísť? 

V knižnici, kde pracuje, sa jej páči jeden mladý muž. No keď ju osloví (so zámerom, kde nájde tú a onú knihu), celá stuhne, očervenie ako paradajka a má problém vykoktať čo i len jedno slovko. Je z toho nešťastná a frustrovaná. Ako si má nájsť lásku svojho života, keď zo seba nevie dostať jedinú vetu? 

Našťastie má dobrého kamaráta Nata. S Natom si vždy rozumeli. Spolu trávili voľný čas pozeraním telky, alebo sa spolu s kamošmi vybrali do baru, do mesta, na výlet... Nat je okúzľujúci, vyžaruje z neho charizma a sexepíl na sto kilometrov (aj viac). Nemá problém nájsť si krásku na večer. Veď sa mu mnohokrát i samé ponúkajú. A keďže on sa netúži viazať, využije každú príležitosť. 

Oliviu pozná ako svoje topánky, rozumie si s ňou, na jeho počudovanie, priam dokonale. No keď mu jedného dňa Olivia, opitá ako čík, prezradí svoje najhlbšie tajomstvo, Nat zistí, že ju veru až tak dokonale nepozná. Keďže sa považuje za jej kamaráta, a to veľmi dobrého, rozhodne sa jej pomôcť. Naučí ju flirtovať, naučí ju milovať samu seba, naučí ju pozerať sa na svet inými očami.

A toto učenie som si krásne vychutnávala. Samantha ma tak dokázala držať v napätí, že som miestami nahlas nútila Nata, aby tú Olinu už konečne pobozkal. Ale autorka si dala načas. Vystupňovala to fakt parádne. Pasáž s prvým bozkom som týmto zaradila do svojho rebríčka Top knižných najkrajších bozkov.

Román prináša príbeh, ktorý bol napísaný už tisíckrát. Je v ňom plno klišé, ničím vás neprekvapí. No je podaný tak neodolateľne, že som z neho totálne paf. Číta sa na jeden šup. Pobaví, dojme, rozžiari deň. Určite si ho prečítam znova. Mňam.

Moje hodnotenie: ★★★★

On Dublin Street
1. On Dublin Street (Dublin Street)
2. Down London Road (London Road)
3. Before Jamaica Lane (Jamaica Lane)
4. Fall From India Place (India Place)
5. Echoes of Scotland Street (Scotland Street)
6. Moonlight on Nightingale Way
(Mesačné svetlo na Nightingale Way)
 

Žiadne komentáre: