utorok 29. marca 2016

Sladké zabudnutie

Z anglického originálu: Beautiful Oblivion (2014)

Autor:
Jamie McGuire

 
Vydavateľstvo: Fortuna Libri


Preklad: Katarína Grozaničová
 

Počet strán: 304

Rok vydania: 2015



Nadmieru samostatná Camille „Cami“ Camlinová sa s radosťou vzdala detstva skôr, než sa stihlo skončiť. Pracovala ešte predtým, ako dostala vodičský preukaz, a po prvom ročníku na vysokej sa presťahovala do vlastného bytu. Cami, barmanke v bare Red Door, neostáva okrem práce a školy čas na nič až dovtedy, kým po roku nemá prvý voľný víkend. Trenton Maddox, kráľ Východnej univerzity, chodil so spolužiačkami ešte predtým, ako skončil strednú. Chlapci ním chceli byť, dievčatá ho chceli skrotiť, no po tragickej nehode sa jeho život obrátil hore nohami. Odišiel zo školy, aby sa zbavil mučivej viny. Býva u svojho otca vdovca a pracuje na plný úväzok v miestnom tetovacom štúdiu. Keď si už myslí, že jeho život sa vracia do normálnych koľají, všimne si Cami, ktorá sama sedí za stolom v bare Red Door...



Kto by nepoznal Madoxovxov? Všetky dievčatá s nimi chceli chodiť a všetci chalani sa nimi túžili stať. Preslávení bitkári, králi univerzity, známa firma. Fortuna Libri nám priniesla ďalší príbeh o bratoch Maddoxovcoch. 

Po tom ako našli lásku holubička (Abby) a Besný pes (Travis) z knihy Krásna katastrofa, sú na rade Trent a Cami aka "koláčik" (autorka ani tu neuprela svoj zmysel pre humor s priblblými prezývkami).

Musím sa priznať, že príbeh Cami a Trentona ma bavil viac ako Abby a Travisa. Možno (určite) to bolo tým, že Cami sa nesprávala ako pubertiačka, nebola schyzofrenická až šibnutá ako Abby a Trenton sa takisto vedel viac ovládať než jeho braček. A hoci sa vedel aj dobre pobiť, nebol taký popudlivý a prchký. 

Trenton sa pokúša získať si Cami. Vie, že má priateľa, s ktorým sa vída iba občas - delí ich totiž veľká diaľka. Kým Cami študuje na univerzite a zarába si ako čašníčka v bare Red Door, jej priateľ má prácu (ktorá pre Cami ostáva záhadou) v inom štáte. Keďže robota ho naplno zamestnáva, T.J. ani nemá veľmi čas svoju priateľku navštevovať. Napriek tomu mu je Cami verná... aj po tom, ako sa okolo nej začne čoraz viac motať Trenton. 

Trenton robí tetéra. A Cami ponúkne priateľstvo. Pomôže jej s ďalšou brigádou - u nich v tetovacom štúdiu. Cami totiž potrebuje peniaze pre svojho brata. Rodina je pre ňu všetkým a neváha pre svojich súrodencov urobiť prvé posledné. Aj keď to na ňu vrhá zlé svetlo u jej rodičov, najmä otca.

Medzi Trentonom a Cami vládne silná chémia, a cítiť ju napriek tomu, že sa Cami usiluje ich vzťah ponechať iba na úrovni priateľstva.

Kniha v sebe nenesie iba posolstvo nehynúcej večnej lásky, je aj o vzťahoch rodinných - ukazuje v čom sú rodinné putá silné, v čom majú svoje slabiny.

Jamie aj v tejto knihe ukázala svoje umenie dobrého narábania s perom. A i keď je príbeh podobný tomu z Krásnej katastrofy, predsa len je v niečom iný. A dokonca dopĺňa niektoré udalosti a situácie z danej knihy, pretože Trentonov príbeh sa odohráva v rovnakom časovom období. 

Jamie píše pútavo, jednoducho, jasne, krásne. A čo robí túto knihu nezabudnuteľnou? Jej koniec. Za to palec hore.


Moje hodnotenie: ★★★★

Maddox Brothers
1. Beautiful Oblivion (Sladké zabudnutie)
2. Beautiful Redemption (Sladké vykúpenie)
3. Beautiful Sacrifice
4. Beautiful Burn

Žiadne komentáre: