piatok 25. marca 2016

Pomstěný milenec

Z anglického originálu: Lover Avenged (2009)

Autor:
J. R. Ward

Vydavateľstvo: Baronet


Český preklad: Jana Pacnerová

 
Počet strán: 728


Rok vydania: 2011


Siedmy diel románového cyklu Bratstvo čiernej dýky. 

Hlavným hrdinom siedmeho dielu Bratstva čiernej dýky je temná postava - Rehvenge, upír, ktorý čerpá životnú energiu z emócií ostatných, obchodník s drogami. Jeho reputácia spôsobí, že ho naverbujú, aby pomohol odstrániť drsného a ostražitého kráľa Wratha, vodcu bratstva. Pod tlakom hroziaceho nebezpečenstva hľadá morálnu podporu. Prepadne kúzlu ošetrovateľky Ehleny, ktorá asi jediná mu môže pomôcť, avšak jeho city prehliada.



Na príbeh Rehva som sa tešila. Aj keď nepatrí medzi bojovníkov/hrdinov Bratstva, pretože pochádza zo symphathov (čo je poddruh upíra), rád s niektorými z nich spolupracuje a navzájom sa rešpektujú. Je zaujímavou postavou, ktorá vo mne vzbudila dostatok zvedavosti, aby som sa tešila na jeho vlastnú story. A J. R. mi ju dopriala. 

Rehvenge je tajomný muž, veľa toho o ňom z predchádzajúcich častí nevieme. A z toho, čo vieme, nás čitateľov trochu mrazí a zároveň láka dozvedieť sa ešte viac 😉 Skrýva v sebe vlastné tajomstvá, ktoré sa nám pomaly odhaľujú. Spoznávame jeho pravú tvár... Má ten chlap vôbec nejaké "srdce"? Má nejaké emócie, alebo ich len vysáva z ostatných... alebo s nimi iba manipuluje? Kým vlastne je?

S istotou o ňom vieme, že sa venuje obchodu s drogami, vlastní podnik ZeroSum a pravidelne raz do mesiaca odchádza niekam na sever. Iba Xhex vie, s kým sa tam stretáva a aký zničený sa odtiaľ vracia. Rada by mu pomohla, ale nemôže. Rhev sa po návrate zo severu vždy zastaví v nemocnici, kde mu doktor predpíše silné lieky a kde ho sestričky ošetria (aj keď to robia nerady, pretože sú z neho nervózne, a tak si hádžu mincou, ktorá to pôjde urobiť). Tentoraz sa Ehlena rozhodne dievčatá ušetriť od dilemy a ponúkne sa, že pacienta ošetrí. Patrí medzi Rhevove obľúbenkyne. A nebol by to on, aby neskúsil na ňu svoj šarm 😁

V Rhevovom živote sa to všetko začne trochu komplikovať. Dostane za úlohu zlikvidovať kráľa - Wratha. Zamiluje sa do Ehleny. Bezduchí sa mu začnú miešať do remesla v oblasti obchodu s drogami. V kolónii symphathov na neho tlačia. Má čoraz väčšie problémy žiť bez dopamínu... zvládne to všetko "ukočírovať"?

Ward píše skvele. Ľahko vás vtiahne do deja, do sveta upírov, symphathov, bezduchých a iných čudných tvorov. Preplieta osudy hlavných i vedľajších postáv, až by sa niekomu z toho mohla zakrútiť hlava... ale nezakrúti sa. Vcucne vás, vsaje vás a vy hltavo čítate a sledujete dianie v Caldwelle. Ani vám nepríde, že malo niečo cez sedem stoviek strán.

Výborné dielko. Rehv a jeho príbeh sa stáva mojim obľúbeným. Pre mňa je jednoznačne zatiaľ najlepší z celej série. (A to bol doteraz Probuzený milenec.)

Pomstěný milenec je kniha, v ktorej má hlavné slovo Rhev a jeho príbeh, no ako to u celého cyklu býva, spolu s jeho príbehom sa prepájajú dejové línie i jednotlivých členov Bratstva (niektorí sú pritom viac, iní menej v popredí/úzadí). Aj vo vzťahu medzi Johnom Matthewuom a Xhex sa to začína hýbať, a to poriadne. No a práve ich príbeh je na rade najbližšie 😉

Moje hodnotenie: ★★

Black Dagger Brotherhood
1. Dark Lover (Milenec z temnot)
2. Lover Eternal (Milenec z věčnosti)
3. Lover Awakened (Probuzený milenec)
4. Lover Revealed (Nalezený milenec)
5. Lover Unbound (Nespoutaný milenec)
6. Lover Enshrined (Vyvolený milenec)
7. Lover Avenged (Pomstěný milenec)

8. Lover Mine (Milenec jen můj 
9. Lover Unleashed (Milenka pout zbavená)
10. Lover Reborn (Znovuzrozený milenec)
11. Lover At Last (Vytoužený milenec)
 

12. The King (Král)
13. The Shadows (Prokletý milenec) 
14. The Beast (Bestie)
15. The Chosen (Vyvolená)
16. The Thief (Zloděj)
17. The Savior (Spasitel)
18. The Sinner

Žiadne komentáre: