nedeľa 20. marca 2016

Matkou ze dne na den

Z anglického originálu: The Accidental Mother (2006)

Autor:
Rowan Coleman
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Květa Palowská
 
Počet strán: 416
 
Rok vydania: 2016



Sophie Millsová sa od detstva priatelila s Carrie Stilesovou, no v priebehu posledných rokov spolu skoro neboli v kontakte. Carrie sa rozhodla pre rodinný život, kým Sophie pre kariéru. Neostáva jej popri práci čas na mužov, ale čaká na povýšenie, má veľkú zbierku topánok a mačku, ktorá ju nikdy nesklame. Keď sa však dozvie, že Carrie zomrela a že sa nemá kto postarať o jej dve malé dcérky, kto ostáva? Sophie kedysi priateľke sľúbila, že sa o deti postará, keby sa Carrie niečo stalo. A ten deň nastal...
Rowan Coleman napísala ďalší chytrý, vtipný a emóciami nabitý román. Za hrdinku tentokrát zvolila ženu, ktorá sa stala matkou doslova zo dňa na deň, totálne nepripravená a bez štipky skúseností. Zo sebavedomej manažérky sa stáva bezradná osoba. Po čase v prítomnosti detí zisťuje, na čom v živote skutočne záleží...



Rowan Coleman je božská! Akejkoľvek témy sa chytí, podá ju precítene. A vyberá si skutočne nezvyčajné témy, čo dokazuje aj tento román, v ktorom 29-ročná hrdinka, karieristka Sophie, rožšíri svoju rodinu - ktorú dovtedy tvorí len ona, jej kocúr Artemis a práca -, o dve ďalšie bytosti. Tými sú dve malé dievčatká, 6-ročná Bella a 3-ročná Izzy. Tieto dievčatá jej nečakane skomplikujú život. 

Zdedí ich po svojej kamarátke Carrie, ktorá náhle zomrela pri autonehode a zanechala za sebou závet, že kedykoľvek by sa jej čokoľvek stalo, tak práve Sophie sa postará o jej dve ratolesti. Na tento sľub Sophie dávno zabudla a v podstate ho kamarátke dala bez toho, aby verila, že by sa niekedy niečo také mohlo stať. Osud je nevyspytateľný a... stalo sa. 

Dve malé deti obrátia život karieristky naruby. Doslova. Sophie je naučená len kupovať si vysoké topánky, skvelé kúsky do šatníka a vytvárať najlepšie zákazky pre svojich klientov. Už roky sa snaží o miesto svojej nadriadenej Gillian, ktorá má čoskoro odísť z firmy. So svojou súperkou, kolegyňou Eve, sa oň spoločne usilujú, pretože pre obe je to méta, ktorú chcú vo svojom živote dosiahnuť. Sophie sa vždy túžila dostať čo najvyššie, byť úspešná. A kým na pracovnom poli sa jej darí, v tom súkromnom to pokrivkáva. Žije sama, nerandí, lebo nikdy nevie či s ňou nejaký muž flirtuje alebo nie a ani jej vlastná mačka sa s ňou nebaví. Ako sa teda dokáže postarať o dve maloleté dievčatká? 

Spočiatku to ide ťažko, veď nie každý deň sa stáva, že sa zo slobodnej dámy stane žena s dvomi záväzkami. A to zo dňa na deň. Sophie však nie je typ, ktorý panikári. Ujme sa svojej novej úlohy so cťou a -pevnými- nervami. Predsa len, dva malé hurikány v jej živote urobia svoje. A popri snahe postarať sa o dievčence sa úpenlivo spolieha na povzbudivé slová sociálnej pracovníčky Tess. Tá jej sľúbila, že jej bude naporúdzi 24 hodín denne a tiež, že čo najskôr nájdu "strateného" otca dievčat.

Ako ide dej, Sophie postupne prehodnocuje svoje životné priority. A po niekoľkých týždňoch Tessiných prázdnych sľubov si dokonca najme súkromnú detektívku, aby vyhľadala Louisa Gregoryho - otca dievčat. Sophie sa s ním skontaktuje, povie mu čo je vo veci a Louis pricestuje. Tu sa to začína opäť komplikovať. Kým mladšia Izzy je z otca nadšená, staršia Bella má voči nemu výhrady. Spomína si, že ju kedysi dávno opustil a odmieta sa s ním baviť. Vyrieši sa to?

Témy, ktorú si autorka pre svoj román zvolila, sa ujala bravúrne. Nechýba v nej jej už tradičná Colmanovie črta - trpko-sladkosť. Smutné pasáže striedajú veselé. Sledujeme prerod karieristky v rodinne založenú ženu. Ženu, ktorá pochopí, že v živote nie je dôležitá len práca a postavenie, ale i celkom obyčajné veci ako je detský úsmev, šantenie vo vlnách a v piesku alebo objatie.


Moje hodnotenie: ★★★

Sophie Mills
1. The Accidental Mother (Matkou ze dne na den)
2. The Accidental Family (Rodina ze dne na den)

Žiadne komentáre: