piatok 18. júla 2014

Láska neumiera

Názov knihy: Láska neumiera (2013)

Autor:
Michal Baňanka
 
Vydavateľstvo: Ikar

Edícia: Príbehy z kabelky 

Počet strán: 272

Rok vydania: 2013



Zamilovaný Dávid sekerou zabije milenca svojej ženy. Paradoxne preto, aby ju ochránil pred samoľúbym surovcom. Týmto sa však príbeh zďaleka nekončí. Autorovi sa podarilo vykresliť niekoľko ľudských osudov natoľko nabitých emóciami, až sa zdajú neuveriteľné... Omyl. Autor vychádzal zo skutočných udalostí.


Hlavný hrdina Dávid bol zvláštny typ muža. Trochu intelektuál, trochu samotár, trochu blázon. Dokázal však milovať hlbokou úprimnou láskou a pre svoje dievča urobiť čokoľvek - hoc i vraždiť. 

Anotácia je v tomto prípade trochu zavádzajúca, pretože my sa spoznávame v prvej časti knihy so Silviou, dievčinou, ktorá sa zoznámi so starším mužom. Je sčítaný, je vnímavý, je milý a láskavý. Nečudo, že v ňom nájde zaľúbenie. To, že niekoho zavraždil a ako sa to celé vlastne stalo sa čitateľ dozvedá až v druhej časti knihy. V nej už svoj príbeh rozpráva sám Dávid. Predstavuje nám Andreu, jeho detskú lásku, s ktorou sa nakoniec oženil a žil. Podviedla ho s mužom, ktorý mal tú drzosť promenádovať sa pred ním iba v trenkách krátko po tom, čo "sklátil" jeho manželku. Ten fičúr si nezaslúžil iné ako smrť. 

Potiaľto bola kniha zaujímavá. Opisy pocitov boli autentické, čítalo sa to príjemne. No nasledovala pasáž, kedy som ako čitateľ ostala trochu v pomykove. Príbeh zrazu rozprávala Danica Pavlovičová, riaditeľka Centra pomoci ženám, ktorá sa angažovala v politike. Nemilo ma prekvapilo toto odbočenie od hlavnej témy. Čo tu robí Danica? Kto to je? Prečo tu je? A následne ma Danica zoznámila s úchylákom Viktorom. Ten posielal Danici e-maily. Denne. Neboli to obyčajné maily. Boli choré... z chorej hlavy. Z hlavy bezcitného úchyláka. Tfuj! Ešte aj teraz, z odstupom času som znechutená. A kým celý čas, ako čítam, premýšľam, čo má táto odbočka znamenať, mi to pomaly začína dochádzať a začínam si spájať súvislosti. Je iba otázkou niekoľkých strán, kedy sa utvrdím vo svojom presvedčení. A tu teda musím autora vyzdvihnúť, že to zahral na čitateľa bravúrne. Výborne prepojil osudy jednotlivých hrdinov.

Celé to končí smutne a trochu bizarne :-( Nuž, príbeh nebol zlý, no na môj vkus v ňom bolo priveľa smrti. 

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: