pondelok 13. mája 2019

Na odvrácené straně

Originál: The Dark Side (2016)

Autor: Anthony O'Neill
 
Vydavateľstvo: Leda

Český preklad: Jan Kalandra

 
Počet strán: 432

Rok vydania: 2018



Na temnej strane Mesiaca založil excentrický miliardár Fletcher Mosas kolóniu, ktorá slúži ako väzenie pre najťažších zločincov na Zemi. Ale kolóniu využívajú aj vojnoví zločinci, zabijaci, sexuálni maniaci - i turisti bažiaci po extrémnom dobrodružstve. V celom vesmíre neexistuje lepšie miesto, kde by ste zohnali silnejšie drogy, alebo lacnejšiu plastickú operáciu... alebo skorumpovanejšiu políciu. Poručík Damien Zackon, ktorého tu ukryli pred mafiánmi na Zemi v rámci programu na ochranu svedkov, sa o tom má presvedčiť na vlastnej koži. Keď v miestnom policajnom revíri dôjde k sérii krvavých atentátov, zveria vyšetrovanie práve jemu. Prečo práve nováčikovi? Pri pátraní mu pod nohy hádžu polená nielen kolegovia s náčelníkom, ale aj tunajší samozvaný vládca. Lenže čo ak je za všetkými vraždami práve všemocný Mosas a jeho nemenej ambiciózna dcéra Zlata?


"...všichni máme svou odvrácenou stranu..."  

Krimi, sci-fi, noir - všetky tieto označenia priraďujú k románu Na odvrácené straně. A všetky tieto označenia mu aj dokonale sedia. Možno len dodať, že okrem detektívnej zápletky je román okorenený aj značnou dávkou humoru.

Hlavný hrdina, policajt s príznačným menom Damien Zackon (čítaj Zákon) dostáva na Mesiaci na starosť vyšetrovanie prípadu atentátu a série vrážd. Damien nechápe, prečo prípadom poverili práve jeho. Nikto ho nepozná, a na Mesiac prišiel viac-menej preto, aby ho chránili pred mafiánmi, s ktorými sa "potýkal" na rodnej Zemi. Prípad si však vezme na starosť, veď od čoho je policajt, že áno? Nemá to ale ľahké. Miestni príslušníci policajného zboru sú len bandou lenivých povaľačov, ktorí sa mu ani v najmenšom nesnažia pomôcť. Naopak, prácu mu skôr (a radi) sťažujú. 

Damien je drsný chlapík. Nielen po psychickej stránke, lež i po fyzickej. Jeho drsnú povahu zvýrazňuje jeho zohavená tvár. Dokáže si poradiť. Vrhá sa do prípadu, plne presvedčený, že ho vyrieši. Za každú cenu... Nevadí mu preto ani fakt, že k podozrivým zaradí aj najmocnejšieho muža Mesiaca - všemocného Mosasa a jeho dcéru Zlatu.

Mesiac je krajina, kde spočiatku prebývali iba odsúdení zločinci, vrahovia, prosto kriminálnici všetkého druhu. Miesto, kam ich odlifrovali zo Zeme. Okrem zločincov sa však po rokoch na Mesiac vo veľkom začali sťahovať aj boháči, sexuálni devianti, a v neposlednom rade ho v hojnom počte začali navštevovať aj turisti. Zvedavosť, adrenalín, túžba po poznaní, po nových zážitkoch, po novom "ja" - to sú dôvody, ktoré ich na Mesiac dotiahli.

Kdo je připraven, není překvapen.

Mesiac patrí aj modernej technike a robotom. Bez nich by sa im tu žilo iba veľmi ťažko. Androidi sú nastavení tak, aby ľuďom pomáhali, stáli im po boku. Pravdaže, stále je čo na nich vylepšovať. A že sa niekedy to "vylepšenie" môže vymknúť z rúk? To je riziko, ktoré treba podstúpiť.

Jedno z "vylepšení" sa dostáva aj androidovi Leonardovi Blackovi. V elegantnom tmavom obleku sa vyberá svojou vlastnou cestou... alebo je to iba cesta, ktorú mu nahrali na softvér?

Román nám cez kapitoly servíruje dva naoko samostatné príbehy - v jednom vystupuje krvilačný android Black, ktorý sa ženie do Mesta hriechu, aby mu vládol a bezcitne zabíja všetko, čo mu stojí v ceste a v druhom sa Damien Zackon snaží zistiť, kto stojí za atentátom a za pribúdajúcimi vraždami.  Toto všetko ešte dopĺňajú samostatné kapitoly, v ktorých sa autor venuje samotnému Mesiacu a možnosti žitia na ňom. Taktiež rôznym technicko-vedeckým záležitostiam, ktoré... dosť nudia. (Priznám sa, často som pri týchto kapitolách preskakovala odstavce.)

Kniha kypí humorom (prevažne čiernym), je vulgárna a vysoko brutálna (neviem, či som niekedy čítala knihu, v ktorej bolo toľko vrážd). Autorovi nemožno uprieť, že vymyslel peknú detektívnu zápletku. A ukázal nám nielen odvrátenú stranu Mesiaca...

Kto nie je príliš citlivý na vysoký obsah mŕtvol, na perverzné poznámky či sexuálne narážky a nevadia mu ani nadávky, potom: hor sa do čítania! Je to zážitok.

Moje hodnotenie: ★★★

1 komentár:

Marcela Pudichová povedal(a)...

Knížku jsem četla už před nějakou dobou, ale zaujala mě a líbila se mi až na pár drobností.