streda 13. februára 2019

Lži, samé lži

Originál: Liar, Liar (2018)

Autor: Lisa Jackson
 
Vydavateľstvo: Domino

Preklad: Marie Čermáková - Frydrychová

 
Počet strán: 448

Rok vydania: 2018



Pozornosť médií, po ktorej celý život túžila, si bývalá kráľovná krásy Didi Stormová užíva až po smrti. Dvadsať rokov dozadu pracovala v lasvegaskom klube ako dvojníčka Marilyn Monroe a nočný život jej nechával iba málo času na výchovu dcéry Remmi. Teraz však niekto vydal jej neautorizovaný životopis a ona na to vyskočila z okna. Polícia si myslí, že šlo o samovraždu, Remmi ale vie, pravda je iná. Mŕtva žena síce vyzerala ako Didi, ale nebola to ona. Ako by aj mohla, keď Didi sa pred rokmi stratila v púšti a dodnes sa ju polícii nepodarilo nájsť? Kto je ale potom mŕtva žena na chodníku? A aké je medzi ňou a Didi spojenie? Remmi je rozhodnutá zistiť pravdu...


Príbeh začína srmťou ženy, ktorá sa až nápadne podobá na Didi Stormovú, oblečenú v jej obľúbenom kostýme Marylin Monroe. Svedkom jej skoku z okna je aj jej dcéra Remmi. Tá si však myslí, že to nie je jej matka - iba niekto, kto sa za ňu vydáva. Následne sa s polu s Remmi vraciame o dvadsať rokov späť do minulosti. 

Remmi má pätnásť a dohodla si rande s krásnym Noahom Scottom. Potajomky sa chce vypariť z domu, no nečakane jej plány zmení jej matka. Remmi sa ukryje v kufri auta a sleduje ako je matka nakladá jej niekoľkomesačných súrodencov - dvojčatá - do auta. Navyše oblečených naopak - Adam je v dievčenských šatách a Ariel v chlapčenských. Didi sa vydáva ďaleko do púšte, netušiac, že v kufri leží aj jej prvorodená. 

Remmi sa stáva svedkom bizarného obchodu. Nemôže uveriť vlatným očiam. Jej matka predala nejakému mužovi vlastné dieťa a zinkasovala zaň balík peňazí...

Po príchode domov Didi zisťuje, že ju muž oklamal. V taške je totiž iba časť pravých peňazí, tie ostatné sú falošné. Od jedu sadá do auta rozhodnutá vybaviť si to s klamárom a Remmi necháva doma s malým Adamom. 
  
Matka sa ale nevracia a Remmi netuší, čo robiť. Peniaze, ktoré matka nechala doma si zbalí a vyráža s Adamom preč. V moteli, kde sa ubytovala ju nájde kamarátka jej matky a rozhodne sa jej pomôcť. Vezme ich naspäť domov. Remmi jej plne dôveruje a tak keď zoberie aj malého Adama, Remmi jej v tom nebráni. Až neskôr zistí, že ostala sama... Keďže nie je plnoletá, jej výchovy sa ujme Didina sestra - katolícka fanatička. (Tu mi nedá poznamenať, všimla som si, že Lisa vo svojich románoch často a rada používa/využíva/vytvára postavy, ktoré majú blízko k Bohu - avšak tak nezdravo, priam fanaticky. Či už je to dobré alebo zlé si musí rozhodnúť každý sám.)

Túžba zistiť, čo sa stalo s Didi, rovnako čo sa stalo s Remminými súrodencami, poháňa čitateľa obracať stránky a čítať. Okrem toho chce tiež vedieť, kto bola tá žena, ktorá sa vydávala za Didi Stormovú a skočila z okna? 
  
Príbeh ako taký teda nie je vôbec zlý. Je krásne a košato zamotaný, aby si udržal čitateľovu pozornosť. Avšak akoby mu niečo chýbalo... aspoň teda v prvej polovici knihy - možno tá správna šťava... pretože pri čítaní som často mala pocit, že dielo je príliš rozvláčne a na niektorých miestach sa doslova vlečie. Chýbal mu ten výrazný pocit naliehavosti/nutnosti, také to nutkanie, posunúť sa rýchlo ďalej a zistiť, čo sa vlastne stalo. 

Našťastie, v druhej polovici, ktorá sa odohráva v súčasnosti sa tempo zrýchli na správnu mieru a až do záveru ho priam hltáte.


Moje hodnotenie: ★★★☆

1 komentár:

Aires povedal(a)...

Skvělá recenze :)Myslím, že to vypadá dost zajímavě :) Jestli se mi kniha někdy v knihovně dostane pod ruku tak s jejím přečtením určitě váhat nebudu :)