piatok 14. septembra 2018

Absolutní strach

Originál: Absolute Fear (2007)

Autor:
Lisa Jackson
 
Vydavateľstvo: Domino

Preklad: Petra Pachlová
 

Počet strán: 416

Rok vydania: 2007



Naliehavý telefonát od priateľa, schôdzka na odľahlom mieste, hektolitre krvi... To je všetko, čo si z tej noci spred troch mesiacov pamätá Eve Rennerová. Skôr ako ju zasiahla guľka, v záblesku zbadala tvár svojho milenca Colea Dennisa. Na to stratila pamäť, vďaka čomu Colea prepustili z väzby pre nedostatok dôkazov. Po návrate domov sa Eve snaží nemyslieť na minulosť, ale séria podivných vrážd jej to nedovolí. Obete ktori zabíja rituálnym spôsobom, na telách majú vytetované čísla, z ktorých polícia nedokáže nič odvodiť. Jediným spojivom medzi mŕtvymi je Nemocnica Panny Marie, bývalá liečebňa pre duševne chorých, kde pôsobil Evin otec ako primár a kde sa Eve chodila ako malá hrať. Dôkladne to tam pozná a verí, že práve v nemocnici je kľúč, ktorý by mohol vyriešiť vraždy. Počet obetí stúpa, Eve ktosi sleduje a láka ju do schátranej nemocnice, aby odhalila desivú pravdu skrytú v jej stenách...


S autorkou som už mala tú česť - čítala som jednu z historických romancí, čo napísala a veru nestala sa mojou obľúbenou autorkou v tomto žánri. Povedala som si však, prečo nevyskúšať prečítať si od nej niečo iné? Niečo drsnejšie? Pravdou je, že z autoriek, ktoré začínali písaním romancí sa neskôr stali skvelé autorky v krimi žánri. Tak je to i v tomto prípade. Lise tento žáner úplne dokonale sadol. Jej knihe nechýbal sériový vrah, vyšetrovatelia, čo k správnej detektívke patrí, a čo oceňujem, nezabudla ani na romantickú stránku. Vďaka tomu ponúkla čitateľovi široký balíček, v ktorom si isto-iste každý nájde to svoje. 

Eve Rennerová trpí krátkodoubou amnéziou. Myslí si, že všetko zlé, čo sa jej stalo má na svedomí jej bývalý milenec Cole. Avšak po tom, ako ju prepustia z nemocnice sa za ňou Cole vydá, aby si to s ňou vydiskutoval. Eve by mu rada verila, ale z tej trochy, čo si pamätá, sa Cole neobjavuje v najlepšsom svetle. Udeje sa však čosi nečakané a Eve nakoniec Coleovi uverí a spolu s ním začne pátrať po neznámom vrahovi. Ten si totiž za obete vyberá ľudí, ktorých poznala Eve už ako malé dievčatko - z nemocnice pre duševne chorých, kam pravidelne chodievala za svojim otcom a stretávala sa s nemocnými. 

Počet obetí stúpa, polícia si nevie dať rady. Eve je tiež zúfalá, najmä po tom, ako zistí, že vrah má "na muške" aj ju. Po každej ďalšej obeti jej totiž zanecháva odkazy a sú čoraz odvážnejšie. Jeden z nich jej zanechá i u nej doma...

Eve má nervy napnuté na dranc. A nemožno sa jej čudovať. Masový vrah ju pomaly, ale systematicky dostáva do psychickej nepohody. 

Autorke sa podaril majstrovský kúsok. Masovému vrahovi, ktorý deptá hlavnú hrdinku sa úspešne darí deptať aj čitateľa. Spisovateľka prosto dokáže bravúrne narábať so slovami a nabádať vás k tomu, aby ste sa báli. Strach, ktorý vám naženie táto kniha je potom skutočne "aboslútny".

Taktiež výborne popisuje jednotlivé vraždy, akoby ste boli ich súčasťou. Jej často až surový jazyk môže nejednému čitateľovi zdvihnúť žalúdok. 

Kto sa rád bojí, nemal by váhať a hneď sa začítať. A kto sa bojí... nech nechodí do lesa 😉

Moje hodnotenie:  

Žiadne komentáre: