pondelok 6. augusta 2018

Whiskey, krv a striebro

 
Názov knihy: Whiskey, krv a striebro (2018) 

Autor: Martin Hatala

Vydavateľstvo: Artis Omnis

Počet strán: 432

Rok vydania: 2018


Christopher Orchard je súkromným vyšetrovateľom v Los Angeles v časoch zlatej éry filmu − namiesto vrahov a podvodníkov však pátra po monštrách a nadprirodzených bytostiach. V očiach spoločnosti je to známy čudák, ktorý nosí revolver so striebornými nábojmi a priveľa pije. Dedukciou, čítaním medzi riadkami a odhadovaním, kedy je ten správny čas vytiahnuť zbraň a kedy sarkastickú hlášku, vyrieši Orchard päť netradičných prípadov.
Príbehy Christophera Orcharda čitateľa vracajú do USA v roku 1937, ale keďže všetky cesty, aj tie autorove, vedú domov, hlavná postava navštívi aj bývalé Československo. Martin Hatala zručne konštruuje zápletku klasického detektívneho príbehu v štýle drsnej americkej školy, no zároveň svoj text obohacuje o nové prvky žánru fantasy.


Martin Hatala si touto knihou získal ďalšieho fanúšika. Takto ho má nielen vďaka svojim stand-up vystúpeniam, ale aj vďaka svojej tvorivej literárnej činnosti. Celkom ulahodil môjmu srdiečku 💗 pretože sa pri písaní nechal inšpirovať mojim obľúbencom Philom Marlowom z dielne Raymonda Chandlera. "Zlaté" tridsiate roky, cynické hlášky, veľa a ešte viac alkoholu, hustý opar z cigaretového dymu, slabosť pre ženy... toto všetko tvorí dobrý základ pre dobrú knihu. A aby Martin nepísal, čo už napísané bolo, pridal do knihy aj trochu fantasy. K tej ho inšpiroval zase poľský autor Andrzej Sapkowski. Milovníci tohto žánru nepotrebujú vedieť viac, pretože príbehy o Zaklínačovi majú dávno prečítané. Niekoľkokrát. 

Vtipné hlášky a geniálne opisy vo svojich poviedkach, ktoré by pokojne mohli tvoriť aj román ako celok, využíva v hojnom počte aj Martin. Vďaka mu za to! Príbehy sa tak čítajú jedna radosť. Pri prechádzaní vety za vetou iba čakáte, kedy sa na vás vynorí vtipná vetička, alebo len zaujímavý postreh, či prirovnanie. 

Christopher Orchard je muž so srdcom (aj rozumom) na správnom mieste. Nečakajte žiadneho nudného patróna. Nie, nie. Christopher je skôr čudák. A také typy priťahovali čitateľov odjakživa. Dokáže si hravo poradiť s príšerami, monštrami či zlými duchmi. Svoje pole pôsobnosti má v meste Anjelov - v Los Angeles. No jeden nezvyčajný prípad príde vyriešiť aj do vtedajšieho Československa.

Tu možno vidieť, že si autor naštudoval obdobie tridsiatych rokov dosť podrobne, pretože opisy a atmosféra jednotlivých miest doslova "dýchajú". Vo svojej mysli si ich viete dokonale predstaviť. Tak ako si viete predstaviť aj drsného Christophera Orcharda, ktorému z tváre neschádza cynický úškrn a z ruky nespúšťa svoju pištoľ so striebornými guľkami. 

Rozhodne nebudem proti, ak autor prinesie i ďalšie Christopherove dobrodružstvá.

Páčilo sa mi to a ľúbi sa mi na záver zakričať: "Hej, ty, monštrum! Daj si bacha, zavolali na teba Christophera Orcharda!"

Moje hodnotenie: ★★★  

Žiadne komentáre: