štvrtok 27. októbra 2016

Srdeční záležitost

Z francúzskeho originálu: Et soudain tout change (2014)

Autor:
Gilles Legardinier


Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Slavomír Míča

Počet strán: 392

Rok vydania: 2016


Camille je šťastné dievča. Žije v malom meste, je v maturitnom ročníku na gymnáziu a má množstvo kamarátov. Ako každý v jej veku si kladie množstvo otázok o živote, láske a priateľstve. S blížiacou sa maturitou jej dni vyplňuje učenie, starosti s profesormi i rodičmi. No čoskoro príde na to, že skutočné starosti vyzerajú inak, keď zistí, že jej najlepšia kamarátka Lea je nevyliečiteľne chorá. Je to šok. Čo teraz? Prijať krutú pravdu alebo sa úfať v zázrak? Napriek zložitej situácii a strachu, ktorý Camille cíti, sa Lee snaží byť oporou. Rovnako tak i jej spolužiaci. Trávia s ňou čas a robia všetko pre to, aby sa cítila spokojne a šťastne. Pred krutou diagnózou sa ale ujsť nedá a nikto nevie, koľko času ešte Lee ostáva. Preto nesmú premárniť ani minútu v snahe vytvoriť Lee len tie najlepšie spomienky... 



Hneď na úvod poviem, že názov knihy, resp. jeho preklad, považujem za skvele zvolený výber slov, pretože príbeh, ktorý ukrýva je istou "Srdcovou záležitosťou" a to vo všetkých svojich významoch. (Možno by mal Gilles porozmýšľať, či svoj originál nepremenuje 😁)

Legardinier prináša čitateľom príbeh, ktorý je oproti tým ostatným, ktoré som od neho čítala, celkom iný. Hlavnú úlohu v románe hrajú študenti na prahu dospelosti. Maturitné skúšky sa blížia, s tým i spojený stres súvisiaci s učením a kladenie si existenčných otázok. Do tohto všetkého sa pridá ešte i jedna srdcová záležitosť - konkrétne nevyliečiteľná choroba srdca. Lea zistí, že je vážne chorá a jej najlepšia kamarátka Camille nie je jediná, ktorú to šokuje. Nikto nevie koľko času jej na tomto svete ešte ostáva, z čoho vyvstávajú otázky, či má (vôbec zmysel) uvažovať nad vlastnou budúcnosťou - čo bude v živote robiť? Pôjde na vysokú? Vydá sa? Koľko bude mať detí? Čo z toho vôbec stihne zrealizovať? Ešteže má toľko priateľov, na čele s Camille, ktorí sa jej snažia do života vniesť slnko, smiech a pohodu.

Kniha je zmesou emócií. Na jednej strane je plná filozofických úvah o živote, pri ktorých sa musí zamyslieť aj sám čitateľ. K otázkam, ku ktorým často neexistujú odpovede nás vedú nielen Camilline úvahy, ale i úvahy a rozpravy jej učiteľov.

Nat odpověď není to nejtěžší. Nejtěžší je umět dál žít, když už ji člověk zná. 

Na strane druhej je odľahčená humornými situáciami (či už neskutočne vtipnými pokusmi odlákať kupcov od kúpi domu; alebo rôzne chlapčenské výstrelky; až po (pre mňa top) zrútenie sa časti stropu v triede - ešte aj teraz, keď si to predstavím, tak sa dobre bavím)

Na strane tretej prináša smutný príbeh, v ktorom si uvedomíme svoju pominuteľnosť.

...když někdo umře, odnese si s sebou kousek těch, kteří ho mají rádi. A ti, co zústanou naživu, se musejí snažit, aby si s sebou neodnesl všechno.

A takto by sa dalo pokračovať. 

Lea je pre hlavnú hrdinku Camille (ktorá je aj rozprávačkou celého príbehu) srdcovou záležitosťou. Poznajú sa už od malička, prežili toho spolu veľa. Jedna druhej sa zdôverujú so všetkým. Riešia rodičov, súrodencov, školu, učiteľov, chlapcov. Typické veci, ktoré v tínedžerskom veku riešia snáď všetky dievčatá. Autor to podáva v príjemnom čitateľskom duchu. A i keď je príbeh smutný (pretože smrť je vždy smutná, nech je zobrazená v akejkoľvek podobe) Gilles sa vyhol pátosu či srdcervúcim scénam. Čo oceňujem. Tým tiež nechcem povedať, že sa vám počas čítania nebudú tisnúť slzy do očí. Budú. A dosť. Verte mi. No všetko to podal nenásilne, nonšalantne, s majstrovstvom takým typickým pre neho.

Myslím si, že kniha má stopercentne možnosť stať sa srdcovou záležitosťou pre nejedného čitateľa. 

Moje hodnotenie: ★★★

Prečítajte si tiež recenzie k ďalším knihám od Gillesa Legaridniera:
- Tentokrát to vyjde!
- Všechno je jinak!
- Zítra začnu nový život 

Žiadne komentáre: