utorok 16. augusta 2016

Čo bolo potom

Z anglického originálu: After You (2015)

Autor: Jojo Moyes

 
Vydavateľstvo: Ikar


Preklad: Tamara Chovanová

 
Počet strán: 352

Rok vydania: 2016



Louisa Clarková sa po intenzívnom šesťmesačnom vzťahu s paralyzovaným Willom Traynorom, ktorý sa rozhodol ukončiť svoju pozemskú púť asistovanou samovraždou,  prebíja životom bez neho. Sama má nepríjemnú nehodu, čo ju prinúti vrátiť sa domov k rodine. Akosi cíti, že sa opäť ocitla tam, kde sa všetko začalo. Telo sa jej pomaly uzdravuje, ale duša nie. Život po Willovej smrti znamená pre Lou učiť sa všeličo odznova, budovať na nových základoch. Ošetrovateľ Sam Fielding, pre ktorého sa kontakt so životom a smrťou stal povolaním, je azda jediný, kto ju môže pochopiť. A vtom sa z Willovej minulosti nečakane vynorí jeho 16-ročná nezvládnuteľná dcéra Lily, ktorá prevráti Lou všetky jej doterajšie plány...



Do rúk sa mi dostal najnovší román od Jojo Moyes, ktorý je pokračovaním knihy Predtým, ako som ťa poznala. Ústrednou hrdinkou je Lou, ktorá sa po Willovom odchode nedokáže dať dokopy. Pracuje ako servírka na letisku, kde denne sleduje ľudí nastupujúcich do lietadiel. Jej život je práca, spánok, práca, spánok. Namiesto toho, aby si plnila sny a konečne žila!!! ako jej kázal Will, sa iba pretĺka životom akoby bez ducha.

Až kým... nešťastnou náhodou spadne zo strechy a skončí v nemocnici. Aby toho nebolo málo, pred jej dverami sa zjaví Lily, ktorá o sebe vyhlasuje, že je Willova dcéra. Práve toto sú tie správne "nakopnutia", ktoré Lou vo svojom živote potrebuje.

Lily je nezmar. Mladá tínedžerka sa stále hľadá, poriadne nevie čo chce. No vie, čo nechce - žiť so svojou matkou a otčimom, ktorého nenávidí. Jojo výborne zachytila súčasný slang mladých, vystihla správanie sa dnešných násťročných pubertiakov, čo ma milo prekvapilo. 

Lou si Lily vezme pod svoje ochranné krídla, pomôže jej spoznať otca (rozpráva jej o ňom, aký bol, čo spolu zažili/prežili, ukazuje jej fotografie), zoznámi ju so starými rodičmi. Popri starostiach o nedospelú dievčinu navštevuje Lou sedenia spolku Pohnime sa ďalej, kde sa stretáva s ďalšími ľuďmi, ktorí majú podobný osud. Tiež prišli o milovaného človeka a nedokážu sa s jeho stratou vyrovnať. Medzi nimi si nachádza nových priateľov.

Starostlivosť o tínedžera však nie je žiaden med lízať. Obzvlášť, keď sa Lily stretáva s rôznymi ľuďmi, často iba náhodnými. Spolu fajčia trávu, žúrujú... nuž, ich slovami - užívajú si mladíckeho života. 

Okrem Lily sa však začne Lou stretávať i so sympatickým záchranárom Samom. Práve on ju totiž nakladal do sanitky, keď spadla zo strechy. A práve on jej vlial do života aj trochu lásky. Láska, ten obrovský cit, o ktorom si Louisa myslela, že ho už nikdy nepozná, nie po Willovi. Práve ten sa v nej rozrastie a hoci sa tomu všemožne bráni, srdcu nerozkáže 💗  

Kniha je veľmi pekná, romantická. Keďže hrdinku sme už poznali z prvej časti, nebol problém si okamžite vybaviť jej charakteristické črty, či jej funny oblečenie, jej vidiecky, až starousadlícky štýl. Nové postavy si čitateľ takisto obľúbil veľmi rýchlo. Sam mi bol sympatický od prvého momentu a fandila som mu, aby prelomil ľady Louinho srdca. No a rebelka Lily bola samostatná kapitola. Postarala sa o drámu v knihe a v súvislosti s ňou nechýbalo ani napätie a humor. O humor sa tiež fantasticky postarali rodičia Lou. Obzvlášť maminka, ktorá sa rozhodla rebelovať 😉

Nedá mi, nespomenúť jeden z vtipných momentov, v ktorom účinkovala Lou a jej mama:

Mami, dúfam, že sa nerozvedieš." Otvorila oči dokorán. "Či sa nerozvediem? Som predsa dobrá katolíčka, Louisa. My sa nerozvádzame. Len sa postaráme, aby naši muži do konca života trpeli!

Kto teda čítal román Predtým, ako som ťa poznala a chce vedieť, čo bolo potom, nech sa pustí do čítania. Určite nebude sklamaný. Jojo totiž napísala ďalší krásny príbeh.

Moje hodnotenie: ★★★★

Me Before You
1. Me Before You (Predtým ako som ťa poznala)
2. After You (Čo bolo potom)


Prečítajte si tiež recenzie k ďalším knihám od Jojo Moyes: 
Strieborný záliv
Jeden plus jeden
Posledný list od milenca


Žiadne komentáre: