piatok 27. mája 2016

Manželský sex

Z anglického originálu: Married Sex (2015)

Autor: Jesse Kornbluth

 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Hana Čapková
 

Počet strán: 216

Rok vydania: 2016



David Greenfield je rozvodový právnik z Manhattanu. Počas svojej praxe si už vypočul mnoho nechutných a intímnych príbehov, ktoré sprevádzajú rozpadnuté manželstvá. On sám je v tomto smere úplne spokojný: svoju ženu Blair si vzal pred dvadsiatimi rokmi a nikdy to neoľutoval. Avšak aj tí najvyrovnanejší z nás sú občas vystavení pokušeniu. V Davidovom prípade má podobu atraktívnej fotografky Jean, ktorá ho požiada, aby sa stal jej milencom. Len na šesť týždňov, potom ide za prácou do sveta. David váha. Nechce sa dopustiť nevery. Ale... keby sa pridala i Blair, už by predsa nešlo o neveru. Chvíle strávené v trojici by mohli oživiť rutinu manželského života. Nikomu predsa neublíži, keď si splní celoživotnú sexuálnu fantáziu. Alebo áno? 



Hrdinovia tejto knihy spolu žijú už krásnych dvadsať rokov. Prežili toho mnoho a ich vzťah to utužilo. Keď niekto spolu vydrží toľké roky, nebude to len pre zvyk, alebo rezignácia, naopak, je to pre to, že si jeden druhého vážia, že sa stále ľúbia a že neustále pre svoj vzťah niečo robia. Vždy sa vyskytnú situácie, kedy si poviete, že to viac nestojí za to, no všetko sa dá vyriešiť a kde nechýba komunikácia a úprimnosť, tam je možné aj nemožné.

Tanga. Považuju je za největší módní pokrok od minisukně. Vždycky mě nadchnou. Předčí všechno ostatní. Přikazují: Sem se budeš dívat! 
Silný muž jim dokáže odolat, ale já nejsem silný.

David a Blair si nažívajú svoj pokojný život. Všetko sa zdá byť v poriadku do okamihu, kým sa David nezoznámi s Jean. Tá mu totiž navrhne, aby sa stal jej milencom. Iba na šesť týždňov, kým neodíde za prácou. David nechce byť neverný svojej milovanej Blair a podľa ich dohody Jean povie, že spolu môžu niečo mať iba ak bude pri tom aj jeho manželka. Nečaká, že Jean bude súhlasiť. Alebo čaká? 

Zásadne neříkám drsné, nehezké věci, i když je to potřeba. Všechno uhlazuju. Jsem mírňounká křesťanka, která se snaží na všechny být hodná. Nesnáším to. Jednoduše to nesnáším.

Jean nemá problém rozdať si to s manželmi. A na počudovanie ani Blair nemá nič proti tomu. Šťastie je však prchavé, radosť trvá len krátko. Príde prebudenie a s ním následky toho, čo urobili. Veci sa totiž nevyvíjajú tak, ako si David predstavoval. Jean neutužila ich manželstvo, naopak, naštrbila ho. A to dosť zásadne.

David po tom všetkom, čo sa udeje, si darmo môže sypať popol na hlavu. Je neskoro ľutovať, čas sa vrátiť späť nedá. Ako sa skončí príbeh manželskej dvojice, ktorá si chcela obohatiť/okoreniť sexuálny život?

Bol to zaujímavý príbeh, aj keď sa dalo očakávať, ako sa to celé zvrtne. Blair i David boli sympatické postavy a mne imponovalo sledovať dej z pohľadu muža. Málokedy si človek prečíta erotický román z pera autora. Ako pojme pikantné scény? Ako sa pohrá so psychológiou postáv? Nuž, myslím, že to celkom zvládol. Aspoň u silnejšej polovičky ;-)

Čo dodať? Podľa mňa, napriek dvadsiatim spoluprežitým rokom, niečo v intímnom vzťahu Davida a Blair nebolo v poriadku. Dôkazom bolo, že keď si spolu líhali, museli si pred tým dopriať pohárik vína a šluka marihuany. Dalo sa teda predpokladať, že budú chcieť vyskúšať aj niečo iné (v tomto prípade trojku), a že to dopadne tak ako to dopadlo. 

Trochu mi prekážalo, že čitateľ nemal šancu zistiť, čo sa deje s Blair, ani čo si myslí, ako sa cíti, a tak bolo ťažšie pochopiť prečo robí to, čo robí. A nakoniec ma trochu zarazil aj ten koniec. 

Myslím, že knihu by si mali prečítať manželské páry, ktoré rozmýšľajú/špekulujú, ako si spestriť svoj sexuálny život. Aby vedeli, že to nemusí dopadnúť podľa ich predstáv ;-)


Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: