štvrtok 3. marca 2016

Ohňostroj náhod

Z anglického originálu: Three Amazing Things About You (2015)

Autor:
Jill Mansell
 
Vydavateľstvo: Fortuna Libri

Preklad: Marína Gálisová

 
Počet strán: 352

Rok vydania: 2015



Hallie Kingsleyová žije dva životy. Jeden takmer stále na vozíčku a s kyslíkovou nádržou. Druhý na internete, kde radí ľuďom pri vzťahových problémoch. Popritom sníva veľké sny – že získa muža, ktorého miluje, že transplantácia pľúc jej raz umožní žiť len jeden život, ale zato naplno.
Tasha Sykesová má zabehnuté chodníčky a každý sa jej musí prispôsobiť. Keď však na Štedrý večer stratí kreditnú kartu a musí si ju vlastnými pestovanými rukami vyhrabať zo smetného koša, osud jej prihrá záchrancu – fešáka Roryho McAndrewa, milovníka adrenalínových športov, ktorý sa nebude prispôsobovať nikomu. Ani svojej čerstvo nájdenej láske.
Flo Fenwicková dostala ako dedičstvo po výstrednej starej dáme kocúra a byt, ktorý kocúrovi patrí. Kým je kocúr nažive, smie v ňom bývať aj ona... a celý čas sa bojí, aby úbohé zviera neotrávili rozhorčení príbuzní. Tým sa totiž zdá, že Flo je príživníčka. Potom sa z jedného rozhorčeného príbuzného vykľuje očarujúci sexi muž...



Som fascinovaná. Jill je skvelá autorka. Toto bolo moje druhé stretnutie sa s jej tvorbou a bolo rovnako príjemné ako to prvé, ak nie lepšie.

Čitateľ sa postupne zoznamuje s troma ženami = troma hrdinkami. Každá žije svoj život - celkom odlišný. Nepoznajú sa, no osud im životy spojí nečakaným spôsobom.

Hallie trpí cystickou fibrózou, čaká na darcu nových pľúc a kedykoľvek môže zomrieť. Je tajne zamilovaná do svojho doktora Luka Hiltona. Jemu samému Hallie tiež nie je ľahostajná, avšak je to jeho pacientka a tak si drží odstup. Je profesionál. Hallie nestráca vieru a nádej v život, hoci jej visí na vlásku a nikdy nevie kedy príde koniec. Nestráca odvahu žiť, lebo život treba žiť... aj o tom je posolstvo tejto knihy.

Tasha je žena, ktorá nemá šťastie na mužov. Keď nečakane pri prehrabávaní sa v kontajneri spozná Roryho, zistí, že to je On (jej druhá polovička), na koho celé roky čakala. Aj keď sú celkom odlišní, cestu k sebe si nájdu veľmi rýchlo. V ich prípade celkom vychádza známa veta: protiklady sa priťahujú :-) Osud im však trochu lásku skomplikuje, čo zapríčiní Roryho vášeň k adrenalínovým športom...

A nakoniec je tu Flo, ktorá zdedí byt po starej dáme. Zdedí ho ale iba do času, kým bude žiť jej maznáčik - kocúr. Súrodenci Zander a Lena Travisovci sú zhrození. Byt mal byť predsa ich! Obzvlášť Lena si naň brúsila zuby, ktorá dočasne býva u svojho mladšieho brata. Zanderovi nie je až tak proti srsti, že byt užíva Flo. Mladá dievčina mu je veľmi sympatická, naveľa sa do nej zamiluje. A Flo? Tá mu pravdaže lásku opätuje. No trochu sa im to skomplikuje...

V knihe nájdeme zaujímavo poprepletané ľudské osudy. Autorka vie neskutočne zvrtnúť dej - neočakávane, prekvapivo. Vy si myslíte, že áno, takto to bude pokračovať a ona vás presvedčí o opaku... a vedie vás svojou cestou. A čo je najlepšie, vy sa ňou nechávate viesť s radosťou a fascináciou.

Priznám sa, máloktorá kniha zo mňa dokáže vydolovať slzy. Tejto sa to podarilo.

Kniha rozoberá ťažké témy - chorobu pľúc, pri ktorej vám hrozí smrť zo dňa na deň alebo tiež darcovstvo orgánov. Pri tomto príbehu budete prehodnocovať svoje životné priority... budete sa nad ním zamýšľať... No nakoniec, po prečítaní, vo vás kniha zanechá príjemný pocit.

Moje hodnotenie:

2 komentáre:

Unknown povedal(a)...

Když jsem dělala poslední objednávku knih, dívala jsem se, která kniha by se mi ještě líbila a náhodou jsem narazila na obálku této knihy, které mě zaujala už dříve. Dostala jsem se až k tvé recenzi a bylo jasné, že si knihu musím přečíst, stejně tak jako druhou knihu od této autorky. Takže děkuji :) měj se hezky

koki povedal(a)...

Luci, ďakujem. Jill je fakt skvelá autorka, pevne verím, že sa ti jej knihy budú tiež páčiť.