pondelok 4. januára 2016

Aprílové slnko


Názov knihy: Aprílové slnko (2015) 

Autor: Katarína Gillerová

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 320

Rok vydania: 2015



Dve priateľky, dve odlišné rodinné zázemia. Ela Nemcová vyrastá ako jediná dcéra starostlivých rodičov, Dita Kučerová je z rodiny trpiacej nedostatkom peňazí a musí sa starať o mladších súrodencov. Zdá sa, že karty ich osudu sú navždy rozdané, ale opak je pravda. Ela po sklamaní v láske spozná Igora, muža s dvoma deťmi a spojí svoj život s nimi, hoci to znamená, že sa musí uskromňovať. Ditin život sa zas obráti naruby, keď z ničoho nič opustí rodinu a rozhodne sa žiť sama. Keď sa po rokoch objaví Tomáš Korec, muž, ktorý kedysi obe priateľky očaril, vyzerá to, že život iba jednej z nich má šancu na zmenu. Zamieša osud opäť svoje karty, alebo sa k nim otočí chrbtom a ich priateľstvo sa skončí?



Táto kniha je písaná tzv. ľahkým perom. Netuším, či sa autorke tak ľahko písala, ako mne čítala, no kniha je rozhodne "samočítajúca sa". Štýl Katky Gillerovej je prudko chytľavý a témou, ktorú čitateľovi ponúkla, mi mimoriadne potešila dušičku. 

Hlavná hrdinka románu Ela je mladé dievča. Je zamestnaná ako recepčná v hoteli a práca ju baví. Keď sa v hoteli ubytuje Ria Dulle so synom Brunom, nevychádza z údivu. Čo Riu priviedlo z Rakúska na Slovensko a prečo sa volá Dulle a nie Pekarová? Pomaly sa nám pred očami rozvíja príbeh dávno minulý. Ela spomína na svoje detstvo, mladosť a my spoznávame ju, jej priateľku Ditu a postupne cez celú koláž spomienok zisťujeme i to, kto je vlastne Ria a prečo sa vrátila do rodnej krajiny. 

Pravdaže minulosť je pretkaná prítomnosťou, v ktorej Ela žije s priateľom Igorom a jeho dvomi záväzkami z predchádzajúceho manželstva. Dano i Ema sú už dospeláci, a kým Dano Elu do rodiny nikdy neprijal a robil jej naprieky, Ema si k Ele puto vytvorila. To puto je však veľmi krehké, čo zistí i samotná Ela, keď sa Ema rozhodne vo svojom mladučkom veku vydať a túži po veľkej svadbe. Toto jej rozhodnutie spôsobí v Elinom živote obrat o 180 stupňov...

Ak príliš lipneme na tom, čo bolo, nepostrehneme príležitosť, ktorá nám ponúka všetko, čo ešte môže byť.

Autorka veľmi dôveryhodne vykreslila momenty, v ktorých sa Ela snažila začleniť do Igorovej rodiny. Obzvlášť realisticky (najmä cez dialógy) poukázala na to, čo možno vidieť všade vôkol nás, na to, čo zažívajú naši priatelia, známi... Katka je výbornou pozorovateľkou okolia.

Páčil sa mi kontrast - Elinho života a života jej najlepšej kamarátky Dity. Či už v zobrazení ich detstva (kde Dita vyrastala v mnohopočetnej rodine a ako najstaršia dcéra pomáhala matke so súrodencami, kým Ela bola jedináčik) alebo súčasnosti (keď Dita odišla z domu, osamostatnila sa a konečne žila - bez kriku detí, pekne oblečená, bez núdze kvôli peniazom a Ela zas naopak svoj život zasvätila cudzím deťom, ktoré milovala akoby boli jej).

Osud obom dievčatám poriadne zamiešal karty. A nielen po príchode Rie, obzvlášť po príchode Tomyho z Dánska ;-) Nuž, životy hrdinov sa menia ako... aprílové počasie.

Musím konštatovať, že táto kniha je veľmi dobre napísaná. Mimoriadne mi sadla. Je to sto a jedna oproti tomu, čo som od Katky čítala naposledy (Zvláštny príbeh). Pani Gillerová, smekám.
 
Moje hodnotenie: ★★  

Recenziu ku knihe Zvláštny príbeh, ktorú tiež napísala Katarína Gillerová, si môžete prečítať tu: klik.

Žiadne komentáre: