sobota 11. júla 2015

Dobrý v posteli

Z anglického originálu: Good in Bed (2001)

Autor:
Jennifer Weiner
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Zuzana Pernicová
 

Počet strán: 496

Rok vydania: 2015



Život dvadsať osemročnej Cannie Shapirovej ubiehal pokojne, ak si odmyslíme fakt, že ju otec už dávno vyškrtol zo svojho života a matka to vyriešila lesbickým vzťahom. Connie je odhodlaná nenechať sa tým prevalcovať: má predsa celkom pekný život, priateľov, psa a zaujímavú prácu novinárky. Dokázala sa dokonca zmieriť aj so svojimi krivkami, ktoré niektorí považujú za priveľké. Duševnú rovnováhu jej rozhodí článok od svojho bývalého priateľa s názvom Milovať korpulentnú ženu. Cannie sa naraz ocitne na šikmej ploche, zúfalá a v depresii. Nakoniec prežije zlomový rok, kedy sa vysporiada so všetkými svojimi stratami i prehrami a pokúsi sa zistiť, kým vlastne je. 


Dobrý v posteli nie je erotický román, ako by sa mohlo dať vyčítať z názvu 😮 I keď o sexe sa v ňom hovorí dosť. Ide skôr o knihu, ktorú možno zaradiť medzi spoločenské romány a romány pre ženy. Hlavnou hrdinkou je moletka Cannie. Veľmi mi pripomínala Bridget Jones. Tiež mala problémy s nadváhou a tiež mala problémy s mužmi. Svoj príbeh rovnako podávala vtipne a veľmi pútavo. Napriek tomu bola iná ako Bridget. Viac ukázala svoje vnútro - doslova pozývala čitateľa, aby nahliadol do jej vnútra najviac ako sa len dá.


Tak tady to máme. Je mi osmadvacet, hned za rohem číhá třicítka. Jsem opilá. Tlustá. Nikdo mě nemá rád. A nejhorší na rom je, že jsem chodící kombinace Ally McBealové a Bridget Jonesové, ktoré obě dohromady váží asi stejně jako já, a ještě ke všemu mi buší na dveře dvě rázne lesby.

Dovolím si tvrdiť, že Cannie je typickou Američankou. Poriadne tučnou - že už ani váha nedokáže presne určiť, koľko kíl má, pretože ukazuje iba do 130 kíl. A Cannie mala určite viac ako 130 kg. To sa však nedozvieme, pretože presné číslo (a ani len približné) Cannie za celý čas radšej nespomenie. Čo však vieme je, že hrdinka sa snažila znížiť svoju váhu rôznymi diétami, dokonca navštevovala rôzne centrá pre redukciu váhy. Nič jej však nepomáhalo. Napriek tomu mala priateľa, ktorý ľúbil každé jej kilo. Cannie sa to ale zdalo málo. Bruceovi, ktorý ju miloval, dala kopačky. Vlastne mu povedala, aby si vo vzťahu dali na chvíľu pauzu. Pauza však väčšinou znamená rozchod, nečudo, že to tak bral aj Bruce. 

A keď Cannie zavolá jej najlepšia priateľka a povie jej, že jej ex o nej píše v časopise, hrdinke sa rúca celý svet. Článok s názvom Milovať korpulentnú ženu však nie je hanlivý, ako si Cannie sprvu myslí. Skôr vyznieva ako smútočná balada nad koncom jedného pekného vzťahu. 

Nikdy nezapomenu na den, kdy jsem zjistil, že moje přítelkyně váží víc než já.

Osobne, neviem, či by som chcela byť prepieraná na verejnosti tak ako Cannie. Mnoho ľudí ju poznalo a mnoho ľudí vedelo, že článok je o nej. Musí byť hrozné prechádzať sa po uliciach mesta a vidieť ľudí, ktorí si na vás ukazujú prstom: to je ona, o nej sa píše vo svojom najnovšom stĺpčeku.

Budete ji chtít na Valentýna koupit spodní prádlo a zjistíte, že běžné velikosti končí, kde ona začíná.

Cannie si uvedomuje, že je tlstá a inak si ani nikdy nepovie. Snaží sa bojovať so svojimi kilami, no neúspešne. Jej vnútro je rozorvané. Všetko to spôsobila jej trauma z detstva. Otec ju a jej dvoch súrodencov opustil dvakrát. O nej samej sa vyjadril, že hoci nie je pekná, aspoň je inteligentná a Cannie (čuduj sa svete) to poznačilo na celý život. Otcovi nedokázala odpustiť to, že ich opustil, nedokázala mu odpustiť to, čo si o nej myslel. Ako správna dcéra sa mu snažila dokázať, že predsa len, na to ako vypadá sa nájde niekto, kto ju miluje a rešpektuje. Príliš neskoro však zisťuje, že otca to vôbec nezaujíma. 

Dobrý v posteli je zložitý príbeh. Je plný myšlienkových pochodov hlavnej hrdinky a hoci všetko vyzerá spočiatku čierne, neskôr sa začínajú objavovať aj odtiene sivej až bielej. 

Cannie je zaslepená láskou k Bruceovi, k mužovi, ktorého opustila, pretože s ním nebola šťastná. Mnohokrát vymenovala dôvody, čo všetko jej na ňom prekáža. Preto bolo pre mňa mnohokrát zarážajúce, ako môže lipnúť na mužovi ako Bruce, keď ho vlastne vôbec nemiluje a celú lásku k nemu si iba nahovára. Prvé dve časti som z nej bola zmätená a stále jej dohovárala, kašli na Brucea, v tvojom živote sa isto mihne ďaleko lepší muž ako bol on. A mala som pravdu 😀

Ďalšie časti už boli zaujímavejšie, najmä keď Cannie zistila, že čaká dieťa. Sama som bola zvedavá, ako sa situácia okolo nej vyvinie. Či sa rozhodne si ho nechať, alebo si ho dá vziať. A čo bolo potom? To si radšej prečítajte sami. Rozhodne to bude stáť za to. Pretože práve v momente, kedy sa Cannie dozvie, že čaká bábätko, sa celý príbeh rozbehne a vy knihu nepustíte z rúk, kým ho nedočítate.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: