pondelok 23. novembra 2015

Zítra začnu nový život!

Z francúzskeho originálu: Demain, j'arrete! (2014)

Autor:
Gilles Legardinier


Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Slavomír Míča

Počet strán: 312

Rok vydania: 2012



Julie Tournellová má skoro tridsať a stále hľadá muža svojich snov. Denne sa zamotá do nejakého problému. Radikálna zmena v jej živote príde s novou ceduľkou na poštovej schránke. Ricardo Patatras... Síce nového suseda ešte ani nevidela, rozhodne sa konať. Veď čo keď je práve on ten pravý? Júlia, plná neopodstatnených nádejí, spraví veci, ktoré by rozumná žena normálne neurobila. Naschvál si zničí počítač, začne behať... Prichádza ale jeden problém: aj Ricardo má svoje tajomstvo. A Julie musí o svojom vyvolenom vedieť všetko! Nikoho neprekvapí (a Juliu najmenej), že pri odhaľovaní záhad Ricardovho života ide z jedného trapasu do druhého...


Bláznivé a uletené! Tak by som dvomi slovami opísala toto dielo. Pretože také naozaj bolo. A robila ho ním hlavná hrdinka Julie, ktorú sa nedalo inak iba si obľúbiť.

Julie sa snaží zmeniť svoj život. Chce ho naplno žiť, nie iba prežívať. Je nespokojná v práci a rozhodne sa preto vyskúšať niečo iné. Z bankovej úradníčky sa tak stáva predavačka v pekárni. A táto práca ju baví oveľa viac ako tá predošlá. Má výbornú šéfku, ešte lepších kolegov, a postupne spoznáva i stálych zákazníkov. 

Ďalšia zmena v Juliinom živote sa týka chlapa. Je rozhodnutá konečne stretnúť toho pravého. Má sa ním stať Ricardo Patatras, muž, ktorý sa nasťahoval do ich domu. A hoci ho ešte nevidela, nič to nemení na fakte a na jej pocitoch, že je pre ňu pán P. - čiže ten Pravý :-) Práve tu začínajú rôzne vtipné situácie, do ktorých sa Julie chtiac-nechtiac sama navlečie.

Svojho tajomného suseda neustále sleduje - najskôr trávi čas za dverami svojho bytu s nalepeným okom na kukátku, aby ho "neprešvihla", keď pôjde okolo jej dverí domov. Keď sa s ním už zoznámi, sledovanie pokračuje. Kam každý deň jej krásny sused beháva s batohom na chrbte? 

Julie je žena a ženy sú odjakživa zvedavé stvorenia, preto jej to nedá pokoja dovtedy, kým na to nepríde. Ono, to, že sa Julie chovala absolútne absurdne v niektorých situáciách, to by sa dalo prehliadnuť, veď nakoniec som sa na tom fajn zabávala... ale práve dôvod, prečo a kam utekal s batohom na pleci Ricardo, to už bolo na mňa trochu priveľa, to bolo fakt uletené.

Inak veľmi vtipné, oddychové čítanie. Pripomínalo mi to trochu komédie ako Ružový panter (so Stevom Martinom v hlavnej úlohe) alebo Johnny English (s Rowanom Atkinsonom) - humorné, akčné, bizarné. No a také ja môžem ;-)

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: