štvrtok 19. novembra 2015

Červená jej pristane


Názov knihy: Červená jej pristane (2015) 

Autor: Kristína Ježovičová

Vydavateľstvo: Marenčin PT

Počet strán: 320

Rok vydania: 2015



Svet sa potkol na povrchnosti a zlomil si pritom členok už dávno. Napriek tomu, že kríval, Zem sa točila ďalej. Škaredé zranenie sa pri rýchlom pokroku nemalo šancu zrásť do pôvodného stavu a ľudia ho jednoducho nevládali zrehabilitovať. Dali mu barličky v podobe pushupiek, výrazných líčidiel, umelých rias, anorexie, či čohokoľvek, čo by ich urobilo krajšími. A mužov prestalo zaujímať, aká je žena vo vnútri, pokým vyzerala sakramentsky dobre v červených minišatách.


Niekedy je lepšie byť bezohľadným človekom v myšlienkach než verbálne. Jeden nikdy nevie, aký dopad môžu mať zraňujúce slová. Je jedno, či sú vyslovené s dobrým, či zlým úmyslom, alebo jednoducho zo žartu. Zakaždým zabolia.

Poznáte ten pocit, keď sledujete film a nejaká scéna sa vám tak zapáči, že siahnete po ovládači, vrátite ju späť a pozeráte znova... a znova? Podobne to mám aj s knihami. A niečo také som zažila práve pri čítaní tohto románu. Priznávam, pri čítaní sa mi to stáva zriedkakedy, ale keď je niektorá scéna napísaná tak dobre až ma uchváti, jednoducho si nemôžem pomôcť, musím si ju prečítať zas. 

Kristínka dokáže písať neuveriteľne pútavo, až autenticky. Dokáže vo vás vyvolať pocit, že postavy samé vyskakujú z knihy, že ich dôverne poznáte. Všetko, čo sa stane im, s nimi prežívate. 

Hrdinov tejto knihy je viac. Prináša postavy krásne, postavy nepekné, postavy zakomplexované, postavy sebavedomé. A všetky tieto postavy spolu tvoria príbeh, kde hrá prím krása. Autorka cez postavy nádherne ukazuje o čom je dnešný svet, aké hodnoty v ňom ľudia vyznávajú. Až si čitateľ musí klásť otázky: kde to vlastne žijeme? -prečo sa to vôbec deje? -kde sa vzala všetka tá povrchnosť?

Nie, nebojte sa, román nie je len o povrchnosti, predsudkoch, ľudskej zlobe, závisti, či nenávisti (aj keď je hlavne o nich). Sú v ňom aj svetlé stránky. Na niektorých pasážach sa dá dobre pobaviť (palec hore pre starú pani Straussovú a jej slovné prestrelky s vnukom Martonom a Elou). Obzvlášť tí, čo majú radi iróniu a sarkazmus, si prídu na svoje ;-)

Kniha je dramatická, trochu psychologická, miestami akčná, chvíľkami romantická. Obsiahnuté sú v nej všetky ingrediencie, ktoré má dobrá kniha mať. To ju robí pútavou, to ju robí čitateľnou, to ju robí zaujímavou. 

Podľa štýlu písania a podľa opisov je vidieť, že Kristínka je talentovaná - má veľmi "dobré oko" na ľudí, čo vie skvele zúžitkovať vo svojich románoch. Len tak ďalej! 

Moje hodnotenie: ★★

Kristína Ježovičová napísala aj skvelý román Podvodníčka. Veď, prečítajte si recenziu.

Žiadne komentáre: