streda 16. septembra 2015

Jeden plus jeden

Z anglického originálu: One Plus One (2015)

Autor:
Jojo Moyes


Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Tamara Chovanová

Počet strán: 344

Rok vydania: 2015


Jess Thomasová má príšerný život. Manžel od nej odišiel a na domácnosť neprispieva ani penny, jej syna Nickyho, tínedžera, šikanujú a dcéra Tanzie, matematický génius, má možnosť nastúpiť na prestížnu školu pre nadané deti, ale ona si to nemôže dovoliť. Aj kúpa obyčajnej rovnošaty by ju finančne položila, nieto školné. Jedného dňa sa jej však do života pripletie zvláštna náhoda. V taxíku nájde zväzok bankoviek, patriaci arogantnému milionárovi Edovi Nichollsovi, ktorému Jess upratuje dom. Peňazí nie je veľa, pre Eda len pár drobných, no pre Jess by znamenali kľúč k vyriešeniu problémov. Mladá matka je zásadová a dobre vie, čo je správne, no rozhodne sa inak. V tej chvíli ešte netuší, ako jej tento človek zmení život.


Toto je príbeh rodiny, ktorá nezapadla. Príbeh malého dievčatka, ktoré bolo trochu iné a malo radšej matematiku ako mejkap. A chalana, ktorý mal rád mejkap, ale nezapadol do nijakého kmeňa. A toto sa stane rodinám, ktoré nikam nezapadnú - skončia rozbité, na mizine a smutné. Nekoná sa nijaký happyend.

Príbeh Jeden plus jeden by som označila za road-movie. Hoci je to filmový žáner, pri čítaní máte pocit, akoby ste sedeli v kine a pozerali na plátno; dej sa vám odohráva rovno pred očami ani film - tak hodnoverne to Jojo opísala. Neúplná rodina, ktorú tvorí Jess, jej dcéra Tanzie, nevlastný syn Nicky a neyspytateľný pes Norman sa vydávajú autom na cestu do Škótska. Za tri dni toho zažijú viac ako zažili za svoj doterajší život. Navyše im táto cesta zmení životy. Ale nie len im. Zmení ho aj Edovi Nichollsovi, bohatému chlapíkovi, ktorý nesúrodú rodinku do Škótska odvezie.

Jess je správna žena, je férová, zásadová, optimistická - vo všetkom sa snaží vidieť to dobré a to isté učí aj svoje deti, že všetko bude dobré. Pre ne by sa aj rozdala. Dokonca je vo svojej podstate taká dobrá, že od svojho manžela Martyho nepýta výživné na deti. Radšej má dve zamestnania, len aby s deťmi ako-tak vyžili. Stále verí, že Marty im pomôže, keď prekoná krízu. Aj keď tá kríza trvá už dva roky.

Jediné, na čom Jess skutočne záležalo, boli tieto dve deti - tie by mali vedieť, že všetko bude dobré. Pretože aj keby do vás celý svet hádzal kamene, ak pri vás stojí matka, prekonáte to. Kdesi v kútiku duše budete vedieť, že vás ľúbi. A že si zaslúžite byť milovaný. Jess neurobila v živote veľa vecí, na ktoré by mohla byť hrdá, ale najviac hrdá bola na to, že to Tanzie vie. Hoci to bolo zvláštne dievčatko, Jess vedela, že to vie. A na Nickym ešte vždy pracovala. 

Costanza alebo Tanzie, ako ju volajú, má iba osem rokov a jej učiteľ si myslí, že by mala ísť na súkromnú školu, pretože je matematický génius. Škola svätej Anny je však veľmi drahá a aj keď Jess ponúkajú 90%-né štipendium, stále ostáva zaplatiť príliš veľa peňazí. Musí to byť hrozný pocit vedieť, že vaše dieťa je geniálne a vy mu nemôžete dopriať lepšie vzdelanie. Možnosť sa ponúka v matematickej olympiáde, kde víťaz berie 5-tisíc libier. Súťaž sa ale koná v Škótsku. Otázkou ostáva: ako sa tam dostať?

Na scénu prichádza Ed Nicholls, ktorého obvinili za zneužitie dôverných informácií, na základe čoho ho prepustili z práce a pripravuje sa voči nemu súdne konanie. Má nervy v kýbli, ale za to má čas. Jess pozná, chodí k nemu totiž upratovať. A ani sám nevie prečo, ponúkne jej pomoc. 

Cesta do Škótska by niekomu normálne zabrala zhruba osem hodín, im však trvá tri dni. Cesta je to bláznivá, ale veľmi úsmevná. O zábavu sa stará najmä prdiaci pes Norman.

Jojo v knihe spojila dva rozdielne svety - svet chudobných a svet bohatých. Ukázala čitateľovi, že v každej triede existujú problémy, aj keď sú celkom odlišné. Ukázala akú rolu dokážu zohrať v živote človeka peniaze, no poukázala i na to, že sú dôležitejšie veci a hodnoty ako šušťavé bankovky.

Kniha je plná rôznorodých emócií. Niekedy ponúka úprimný, nefalšovaný smiech, inokedy smiech cez slzy. Chvíľu číru radosť, potom hnev a smútok. Za vrchol považujem scénu, ktorá sa odohrala v noci v dovolenkovom horskom zrube na brehu jazera, po tom ako Jess nechala deti prespať u Martyho. Tá scéna prináša/vyvoláva mimoriadne silné pocity.

Nedá mi inak iba knihu odporúčať. Takže čítajte a vychutnávajte!

Moje hodnotenie: ★★★★★  

Jojo Moyes napísala aj skvelý príbeh Strieborný záliv. Prečítajte si k nemu recenziu - tu

Žiadne komentáre: