piatok 21. novembra 2014

Milenka mého muže

Z anglického originálu: His Other Lover (2008)

Autor:
Lucy Dawson
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Dita Kelbelová

 
Počet strán: 280

Rok vydania: 2014



Mia je presvedčená, že našla svoju životnú lásku. Toho pravého. Muža, s ktorým zostarne. Sms správa v Peteovom telefóne ju kruto vyvedie z omylu. Takže on má milenku... Akonáhle prejde počiatočný šok, Mia sa rozhodne bojovať. Nie, nezahrnie Petea výčitkami ani ho neopustí. Veď oni dvaja predsa patria k sebe! Plná odhodlania sa snaží o svojej sokyni zistiť čo najviac, aby ju mohla zničiť. Postupne sa Mia začne zamotávať do vlastných lží i nastražených pascí a čím ďalej, tým viac ohrozuje to, čo chcela pôvodne zachrániť. Posadnutosť je naozaj zlým radcom a Mia začína váhať, či neurobila najväčšiu chybu vo svojom živote...


Kniha hovorí o tom, čo všetko je žena schopná urobiť pre to, aby si udržala lásku svojho muža.

Mia miluje Peta. Žijú spolu v jednej domácnosti už niekoľko rokov a všetko sa zdá ideálne. Až kým si Mia neprečíta v jeho mobile esemesku. Žeby mal jej pomyselný princ na bielom koni milenku? Táto nečakaná správa ňou nevídane zalomcuje. Dostane záchvat... a ten ju dllllho, dlho neprejde. V mysli má iba jediné: zbaviť sa konkurentky. Rozbieha tak kolotoč lží, ktorý sa začína krútiť nekontrolovateľným tempom. A v momente, kedy si Mia začína byť istá víťazstvom, sa náhle zastaví a začne váhať. Urobila som dobre? Naozaj to bolo nutné? 

Autorka veľmi dobre vykreslila psychiku podvedenej ženy. Jej pohľad na svet, vnútorný boj, pocit zlyhania, jej potláčané nešťastie či navonok hraná milota boli tak výborne opísané, akoby ste ich zažívali sami na vlastnej koži. 

Od začiatku som si kládla otázku, prečo chce byť Mia za každú cenu s mužom, ktorý ju klame, ktorý ju podvádza. Prečo trápi samu seba? Nebolo by jej lepšie bez neho? Áno, aj ona si kladie tieto otázky a prichádza iba na jednu odpoveď: miluje ho. Miluje ho tak veľmi, že si nedokáže bez neho predstaviť život. A práve táto slepá láska ju vedie k činom, ktoré by inak (pravdepodobne) nerobila. Ba čo viac, je schopná nechať sa učičíkať aj jeho lžami a nakoniec všetko pretočiť a prijať chybu na seba - čo ak si len zle vysvetlila spomínanú esemesku, ktorá všetko spustila? Čo ak to bola ona, čo sa pomýlila a dokonalý, milovaný Pete je vlastne nevinný? 

Lucy Dawson prináša výborne podaný trpko-smutný príbeh o nehynúcej láske dvoch žien k jednému mužovi. Po jeho prečítaní ostáva vo vzduchu visieť otázka, či sa oplatí bojovať o niekoho, kto si vašu lásku nezaslúži.

Moje hodnotenie: ★★★★

Žiadne komentáre: