streda 10. júla 2013

Vzťahová níž

Názov knihy: Vzťahová níž (2011)

Autor: Eva Urbaníková

Vydavateľstvo: Evitapress

Edícia: Evitovky

Počet strán: 304

Rok vydania: 2011


Na pokojný život nie je čas. Keď si okolo tridsiatky upraceme svoje vzťahy, náš život už nemá veľké výkyvy a všetko vyzerá pokojné, prichádza facka od rodičov. Zachytí ich kríza stredného veku, syndróm prázdneho hniezda a my musíme zachraňovať to, o čo sme sa celý život opierali. Ich vzťah. A keď sa to po mesiacoch alebo rokoch nejako skončí, zistíme, že hormóny sa nasťahovali aj do detskej izby v našom príbytku, a začína sa ďalší boj. Martina, tridsaťjeden ročná hlavná hrdinka, to má o to ťažšie, že sama nemá vo svojich vzťahoch celkom jasno. Lebo to, čo by chcela ona, ten druhý odmieta. Ale ona to - popri „záchrane“ iných vzťahov - jediná nevidí.   


Ľahké, hravé čítanie a nedá mi nepovedať "plážové". Kniha sa hodí k vode, k plavkám, k sandálom, koktailu a štebotajúcim vtáčikom. Nezaťažuje myseľ, a dá sa pri nej celkom fajn zrelaxovať.

Čo je plusom, hlavná hrdinka nie je nesympatická a nerobí nesprávne kroky (obávala som sa toho najmä po knihe Svet mi je dlžný).

Ako mínus som videla večne negativisticky naladenú Martininu sestru - jej jednovaječné dvojča. (Na margo čoho sa v knihe dookola neustále omieľala poznámka o tom, aké sú rovnaké.)

Nech už bola knižka akákoľvek, jedno jej nemožno uprieť - autorku a jej dobrý ťah s búrkou. Hlavná hrdinka sa totiž neuveriteľne bojí búrok. To Evita skvele zakomponovala do deja a vlastne využila túto "slabosť" hrdinky pri jej dôležitých životných etapách. Prvou bolo zoznámenie sa s Martinom, ďalšie sex v aute a nakoniec nechýbala búrka ani v poslednej scéne :-)

Moje hodnotenie: ★★★☆

Žiadne komentáre: