štvrtok 2. mája 2013

Anglická Američanka

Z anglického originálu: The English American (2008)

Autor:
Alison Larkin

Vydavateľstvo: Evitapress


Preklad: Andrea Coddington


Počet strán: 304


Rok vydania: 2009



Pippu Dunnovú hneď po narodení adoptoval bezdetný, vyššie postavený anglický pár. Celý život je vychovávaná ako mladá anglická dáma s adekvátnym správaním, spôsobmi a vzdelaním. Dvadsaťosemročná Pippa, ktorá má snobský anglický prízvuk sa odhodlá na cestu do Ameriky, aby vyhľadala svojich biologických rodičov a konečne našla sama seba. Ocitá sa opustená s pocitom viny v slepej uličke, zaseknutá medzi dvomi kultúrami, medzi dvomi pármi kompletne rozdielnych rodičov, medzi dvomi životnými štýlmi, z ktorých ani jeden nie je ten „jej“ a medzi dvomi mužmi.



Pippa bola odjakživa bordelárka a ani jej rodičia (tí adoptívni, u ktorých žila od malička) ju nedokázali neporiadku odnaučiť. Tiež bola nešikovná, no napriek jej nedostatkom ju rodina ľúbila. 
Jej adoptívni rodičia sa netajili tým, že je adoptovaná - boli toho názoru, že Pippa by to mala vedieť, najmä keď zistila, že sa od svojich rodičov tak veľmi odlišuje. 

Až ako 28-ročná sa hrdinsky rozhodne spoznať svojich biologických rodičov. Po siahodlhých peripetiách sa jej napokon podarí získať kontakt na svoju matku a vydáva sa na cestu do Ameriky. Zoznámi sa so svojou matkou Billie, ktorá v nej vidí samu seba. Pippa zisťuje, že ryšavá je po nej, a že nemotorná a poriadkuNEmilovná je tiež po nej :-)

Neskôr sa zoznámi aj so svojim otcom a zvyškom rodiny. Pippa je nadšená zo svojej novej rodiny a keď jej Billie ponúkne, aby u nich ostala, Pippa neváha. V Amerike sa jej páči - až do momentu kedy skutočne spozná svoju matku, otca i celú rozvetvenú rodinu. Postupne zisťuje, že matka ju využíva, že otec nie je taký dokonalý ako sa sprvu javil a že zvyšok rodiny si myslí, že je príživníčka, ktorá ich prišla o všetko obrať...

Príbeh je plný rôznych zvratov a udalostí a nečudujem sa Pippe, že bola zo všetkého toho zmätená. Veľmi som jej držala palce, keď sa rozhodla osamostatniť a opustiť ako adoptívnych tak i reálnych rodičov. Chaos a zmätok, ktorý jej v živote vznikol po tom, ako spoznala svojich biologických rodičov jej musel dať mimoriadne zabrať. Našťastie výchova nepustí a to, čo v nej bolo hlboko zakorenené od malička vyšlo na povrch a Pippa sa osamostatnila ako sa hovorí - aby našla svoje miesto na tomto svete.

A že príbeh je aj o láske snáď netreba dodávať. Pippa si vymieňa e-maily s Nickom, ktorý je ako ona adoptovaný. Má pocit, že jej nik nerozumie tak ako on. Nick je umelec a Pippa mu pomôže presadiť sa v Amerike. A práve v Amerike spoznáva Jacka, ktorého berie ako výborného priateľa a jedinú spriaznenú dušu v tejto veľkej krajine. Ktorého z nich si vyberie vám však neprezradím.

Kniha je čitateľná, určite stojí za povšimnutie - keď už pre nič iné, aspoň sa zasmejete na strelenosti Pippiných biologických rodičov.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: