pondelok 16. júla 2012

Závislá od nákupov

Z anglického originálu: The Secret Dreamworld of a Shopaholic (2000)

Autor:
Sophie Kinsella

Vydavateľstvo: Talentum
 
Preklad: Svetlana Žuchová

Počet strán: 264

Rok vydania: 2008



Rebecca Bloomwoodová je priamo žijúcim dôkazom shopaholika. Radí ľudom, ako zaobchádzať s peniazmi, ale sama trčí po uši v dlhoch. Nerobí nič iné, iba vášnivo nakupuje. Pracuje ako redaktorka v časopise zaoberajúcom sa sporením a investovaním. Pokiaľ však Rebeka niečo zúfalo neovláda, tak je to hospodárenie s peniazmi. Nemôže sedieť v kancelárii, aby nemyslela na nákupy, nemôže ísť po ulici, aby nevošla do obchodu, nemôže z neho odísť, aby niečo nekúpila. Jej úvery a dlhy rastú, dostáva výhražné upomienky, uchyľuje sa ku klamstvám. Nakoniec pomôže nečakaná náhoda.



Ľahké, vtipné, príjemné čítanie. Rebecca bola ozaj bláznivá a mimoriadne som sa bavila na jej myšlienkových pochodoch. Pri hocakej príležitosti šla vždy v myšlienkach do detailov a predstavovala si veci, ktoré sa napokon nikdy nestali :-) Napríklad keď podala športku a v duchu začala premýšľať nad tým, že čísla, ktoré si vybrala sú určite tie víťazné a následne, čo všetko si za výhru kúpi, komu časť z peňazí venuje, komu nie a prečo. Úžasné. Prosto bláznivá závislá ženská. 

Čo mi pri čítaní prekážalo, boli preklepy prekladateľky, niektorým slovám chýbali písmená, niektoré mali iné koncovky a tiež, keď celý čas prekladala reláciu, do ktorej pozvali Rebeccu ako Ranná káva, tak to mala preložiť aj v poslednej kapitole a nenechávať tam Morning Coffee :-( Niektorého čitateľa by to mohlo zmiasť...

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: