piatok 8. apríla 2011

Špinavá hra

Z anglického originálu: Play Dirty (2007)

Autor:
Sandra Brown 

Vydavateľstvo: Euromedia Group - Ikar

Český preklad: Marie Válková

Počet strán: 424

Rok vydania: 2008



Griff Burkett býval popredným hráčom amerického futbalu - oslavovaná a dobre platená športová hviezda, vzor mládeže a miláčik davov. Pokým neprišiel po zmanipulovanom zápase nemilosrdný pád. A päť rokov vo väzení. Keď si odpyká trest, nemá ani peniaze, ani domov, ani budúcnosť. Má len ponuku, ktorú dostal od majiteľa leteckej spoločnosti Fostera Speakmana, na ktorú spočiatku nemá chuť pristúpiť, aj keď nejde o nič nezákonné. Úlohu, v ktorej hrá kľúčovú rolu Speakmanova manželka Laura, nakoniec pod tlakom okolností prijíma. Ale čoskoro sa ukáže, že tu niekto hrá špinavú hru, a že hráčov je viac...




Foster je chlapík na vozíčku. Má krásnu mladú manželku Lauru, ktorá veľmi túži po dieťati - aj keď rozhodne nie spôsobom, ktorý vybral jej manžel. Foster sa totiž rozhodol, že Laura bude mať dieťa s Griffom Burkettom - kriminálnikom Griffom Burkettom. Dieťa bude vydávať za svoje a pravdaže, aby Griff navždy mlčal a tváril sa, že žiadne decko nikdy nesplodil, dostane doživotnú rentu.

Nápad je to skvelý, a keďže milujúca Laura chce splniť manželovo želanie, rozhodne sa s ním súhlasiť. Všetko teda ostáva na Griffovi. Ten, po piatich rokoch abstinencie vo väzení, vidí Lauru ako veľmi atraktívnu ženu. Preto ponuku prijme. No nielen pre to. Zvedavosť mu nedá a chce zistiť, prečo Laura s manželovými podmienkami súhlasí. Prejde však ešte dlhá cesta, ktorú mu naviac skríži odveký nepriateľ, policajt Stanley Rodart, ktorý striehne len na to, kedy Griff poruší podmienku.

Zaujímavý príbeh. Autorka je známa tým, že si vyberá rôznych "týpkov" do svojich kníh. Aj teraz - ujo Foster, totálny psychopat, veď ktorý manžel by chcel, aby jeho žena mala dieťa s iným? Alebo policajt Rodart - tiež zvláštny typ... Pravdaže, za všetkým sa skrývajú nejaké dôvody a príčiny, prečo človek koná ako koná a aj tu je patričné vysvetlenie.

Sandra podala príbeh pútavo, nevtieravo, hravo, dynamicky a napínavo. Úžasne sa vyhrala s postavami. Nuž, čo k tomu dodať? Výborné dielo.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre: