utorok 4. decembra 2007

Vsaď se!

Z anglického originálu: Bet Me (2004)

Autor: Jennifer Crusie

Vydavateľstvo: BB/art

Český preklad: Lenka Lachmanová

Počet strán: 320

Rok vydania: 2006


Minerva Dobbsová je trošku pri tele a nerobí si plané nádeje - a spoň pokiaľ ide o mužov. Dokáže ale triezvo zhodnotiť svoje možnosti na úspech v situáciách, ktoré jej do cesty prináša osud. Hneď na začiatku sa s ňou rozchádza jej priateľ Dávid, ktorý nedokáže zniesť, že ju počas dvoch mesiacov chodenia nedostal do postele. To ho zároveň privádza na myšlienku istej pomsty. Staví sa s atraktívnym a úspešným Calvinom Morriseyom o 10 000$ že ju ani on nedostane do mesiaca tam, kam sa jemu nepodarilo. Cal stávku trochu pozmení a s tým, že potrebuje svojej ex-priateľke dokázať, že to z rozchodom myslel vážne, so stávkou súhlasí. Min si s Calom vyrazí len preto, aby vyhral stávku, pretože si ich náhodou vypočuje. Počas večera si Cal uvedomí, že vážny vzťah s Min neprichádza do úvahy, i keď nosí skvelé topánky a pohľad na ňu mu berie dych. Po spoločnom večere sa obaja rozlúčia a zhodnú sa, že sa videli naposledy. Lenže osud má s nimi iné plány. Netrvá dlho a obaja sa opäť stretávajú a pravdaže ako prezrádza nadpis knihy, zase vďaka stávke...



Stav sa! Toto heslo sprevádza celú knižku od jej prvej až po jej poslednú stránku. I keď často sa nekoná o zrealizované stávky, ale len podpichovanie. Kniha je veľmi vtipná a plná sarkastických poznámok (ktoré ja osobne veľmi obľubujem), takže sa dobre číta. Pri množstve akcií a zaujímavých i vtipných momentoch sa počas čítania nemáte kedy nudiť a ani sa nenazdáte už máte dočítané. I keď niekoľkokrát počas čítania dostanete chuť na jedlo - keďže je ho tam spomínaného neúrekom (najmä šišky a vynikajúce kurča na smotanovo-vínovej omáčke) a tiež si poniektorí začnú púšťať Elvisa, môže sa ľahko stať, že budete mať neuveriteľnú chuť kúpiť si i nové topánky ;-)

Veselé je pozorovať Calovu ex. Cynthia je psychologička, ktorá má vypracovanú teóriu o partnerských vzťahoch. Vypracovala špeciálny vzorec, podľa ktorého láska prechádza štyrmi fázami. Prvým štádiom je odhadovanie a hodnotenie, druhým je spoznávanie a skúmanie, tretím je štádium zamilovanosti a pobláznenosti a štrvtým vzájomná oddanosť - čiže skutočná, zrelá, uvážlivá láska. Na základe tejto teórie nahovára sebe i okoliu, že sa k nej jej drahý Cal vráti a konečne sa s ňou ožení.

Prosto skvelá oddychovka.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre: