pondelok 10. decembra 2007

Miluj ma ironicky

Názov: Miluj ma ironicky: Návody na život s ručením obmedzeným (2007)

Autor: Maxim E. Matkin

Vydavateľstvo: Slovart

Počet strán: 160

Rok vydania: 2007


Obsah tvorí výber z krátkych textov, publikovaných v magazínoch pre ženy. Odkrýva tajomstvá mužsko-ženskej komunikácie a strategických hier. Je to zbierka krátkych príbehov a návodov, ako prežiť. Je pre čitateľov, ktorí žijú svoje životy s nadhľadom a odvahou.


Pravdaže, ďalšie excelentné dielko pána Matkina do zbierky. Popravde, mám od neho radšej romány (lebo nie som poviedkový typ), ale nikto mi nekáže čítať knižku celú a naraz. Stačí sa do nej kedykoľvek ponoriť, vybrať si príhodný "článok" a tešiť sa z neho. Pretože iba tak si človek ako ja dokáže plne vychutnať knižku tohto typu.

Veľmi sa mi páči, že sú články písané v prvej osobe, a že v nich opäť ožívajú postavy z jeho debutového románu Polnočný denník.

Na konci knihy ešte ponúka bonus tzv. Príručku blafera s názvom Ak sa to nedá žiť, môžete to predstierať. Tiež dobré čítanie :-)

Osobne sa mi kniha páči. Má v sebe kopu textov, v ktorých sa nájdem, primerané množstvo textov, nad ktorými sa pousmejem (vďaka ich hýriacej irónii) a rovnaké množstvo textov, nad ktorými mi ostáva rozum stáť... a nie a nie si sadnúť :-) Nebudem vám ich vymenúvať, ani kategorizovať, pretože vy budete knihu vnímať svojimi očami a možno pri texte, nad ktorým sa ja pousmejem, vám ostane stáť rozum. Takže je na každom, aby si knižku "vychutnal" po svojom.

Moje hodnotenie: ★★★

12 komentárov:

tenco povedal(a)...

:) uz sa tesim, ked tuto knizocku "chytim" do oci...

Anonymný povedal(a)...

sorry koki, ako vies, ze PANA matkina...
sa uz tesim aj ja... len musim poslat domov okolkovanu ziadost, aby mi ju kupili :))))))

Anonymný povedal(a)...

reku preto PANA matkina, bo šak maxim je chlapcenske meno a reku, ked sa chce autor vydavat za muza, nech si to vychutna aspon u mna (tym ze ho tak budem oslovovat a nebudem spochybnovat jeho totoznost...aj ked si myslim, ze je to skor zena)

Anonymný povedal(a)...

neviem preco, ale aj ja mam pocit, ze je to zena.... az moc dobre opisuje chlapsku stranku sveta a myslim, na tom by si dala zalezat jedine zena, aby presvedcila ci oklamala okolie o svojej totoznosti. :)))

Anonymný povedal(a)...

a tiez vie opisat dobre aj niektore vnutorne zenske zazitky/pocity, o ktorych by zeny len tazko niekomu povedali, nieto ešte muzovi (aby ich potom pouzil ako material do knihy):-)

Anonymný povedal(a)...

tak ja ti neviem...ano, mr. matkin zachadza az do zenskej duse a to cloveka navadza na nespravnu ci spravnu? cestu, no su tam aj momenty, kedy opisuje muzsky svete tak dokonale, ze jeden mysli, tak nie toto nemohla napisat zena... ako by to vedela?
ci uz je to zena, alebo muz ma preklepnutu muzsku aj zensku cast populacie... a riadne do hlbky...

tenco povedal(a)...

zensku mieru on moc neriesi...aj ked si to asi mnohi citatelia myslia... ono je to na vazkach...on proste je...a ked ho citaju ci M alebo Ž stale sa tam najde i jedno i druhe pohlavie... a to je to co M.E.M. robi spisovatelom, pretoze je minimum /ak nie je jediny/ ktory dokaze opisat tak UNISEXovo vztahy, aby neublizil ani jednemu ani druhemu a zaroven "pomohol" ked si to ti ludia zelaju
...je to stale o tom istom stale... preto ho ti. ktr. ho citaju maju radi... to je alchymia.... nic viac - nic menej.

tenco povedal(a)...

....ludi ktr. citaju i taketo knizky a vobec knizky je malo...ale i tato "brakova"literatura.. sa mi nezda moc brakova, pretoze ked by si niekto sadol za tie hodby vulgarnych slov a absurdnych situacii urcite by sa kopa ludi v nic nasla...a o tom je maxim. nech ma ukamenuju... jednoducho maxim je NO..1 SK spisovatel "popularnej Lit". a Dán vyzaduje aspon trochu sustredenia a toho comu sa hovorí "zaujem" ......zo skusenosti inych zijeme vsetci (alebo skoro vsetci)

mne je nazozaj jedno kolkokrat sa vyskytne vo vete P. alebo K. ale ked ma ten koment - myslienka - pribeh a sproste slova nie su len na efekt... preco nie? je to vsetko o tom, ako to citatel zoberie a nemam naozaj 15. (slovom pätnasť aby som sa bal povedat, ze i pointa s nadavkou sa mi paci) :)

Anonymný povedal(a)...

tak, to si trafil klinec po hlavicke..v jeho knihach su opisane take situacie,ze jeden naozaj mysli, pane boze, to pise o mne alebo kde to vyhrabal... matkina bud ludia miluju, alebo nenavidia..
brakova literatura to mozno je, ale brak byva zvacsa najviac oblubeny..
takze viva matkin!!!!!!!

tenco povedal(a)...

;-) snazim sa.... a snad som jediny svojho druhu, ktr. sa prizna ze cita MEM :) kuk moju /nelichotivu/ recenziu na Muzske interiery :)
prepac koki za spam :)

http://tencovblog.blogspot.com/2007/07/fenomn-internetovho-tania-vracia-der.html

Anonymný povedal(a)...

Ale nuže, čože je to čože... veď k čítaniu uja Matkina sa priznávajú všetci, pretože je "trendy". Osobne som sa ešte nestretla s človekom, ktorý by povedal: Matkin? Takého nečítam.
Veď on sa snaží písať najmä pre mužov (čo najlepšie vyjadrí cez vulgarizmy a ešte pár čisto "chlapskými scénami") , aby si jeho literatúru nezmýlili s červenou knižnicou ;-) Pretože keby ho zaradili medzi rady cukríkovských autorov (a hoc by každý vedel, že je v tom pán majster), ešte len vtedy by sa každý hanbil priznať, že ho číta ;-D

Anonymný povedal(a)...

Tak to mas pravdu koki!!! je to pisane tak, aby si to ti muzi uzili...premnozene vulgarizmami, ale ked dojde na lamanie chleba ucel svati prostriedky, sa hovori, nie?
ved aj ja, keby nebolo nejakeho "pana premudreho" tu v taliansku, ani by som nevedela kto to ten matkin je...prvu knihu som dostala nahodne ako darcek, pretoze o nej tolko basnil, az no a ja som nemala ani sajn o com to tolko rozprava...
chytis do ruky, zachvilu je po nej... lahko stravitelne a pritom zabavne.... a aj to niekedy treba...
a hanbit sa zato, ze clovek cita vsetko...tak to teda nie...ved ak neprecitas, ako si mozes urobit svoju vlastnu mienku?
precitanim recenzie niekoho ineho? asi tazko...